Google, Apple i Amazon zajedno prave "pametni dom" budućnosti

Agencije
Google, Apple i Amazon zajedno prave "pametni dom" budućnosti

Ako vam se sviđa ideja "pametne kuće" i ne možete dočekati da i vi živite u futurističkoj utopiji u kojoj je sve u vašoj kući onlajn, Amazon, Apple i Google imaju dobre vijesti za vas.

Kompanije koje stoje iza proizvoda Echo Dot, HomeKit i Nest Mini sada rade na stvaranju novog standarda za regulisanje tehnologije pametnih kuća sa ciljem da se "pojednostavi razvoj i poveća kompatibilnost".

Ime ovog poduhvata? Projekat "Connected home over IP". Super dosadno ime sa simpatičnom skraćenicom CHIP. Biće otvorenog koda, kako nijedan od ovih giganata ne bi imao preveliki uticaj a na štetu manjih igrača na tržištu.

U tom cilju, kompanije će takođe sarađivati sa Zigbee Alliance i njenim članovima među kojima su IKEA, Legrand, NKSP Semiconductors, Resideo, Samsung SmartThings, Signify, Silicon labs, Comfy i Wylian.

Nažalost, dok su se Amazon, Apple i Google obavezali da i dalje podržavaju svoje postojeće proizvode, kažu da će se njihov rad na standardu fokusirati na nove proizvode, što znači da ga trenutni proizvodi možda neće podržavati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana