“Flejm” zapalio Bliski istok

RTS
“Flejm” zapalio Bliski istok

Moskva - Virusi “Stuksnet” i “Duku” koji su prije dvije godine, sabotiranjem centrifuga unazadili iranski nuklearni program i ukrali velike količine podataka iz postrojenja, dobili su ozbiljnog nasljednika, prenosi RTS.

Naučnici iz kompanije “Kasperski lab” otkrili su najkompleksniji kompjuterski virus dosad, koji potpuno samostalno obavlja niz špijunskih zadataka, uključujući i mogućnost tajnog snimanja razgovora.

Hiljade računara širom Bliskog istoka već pet godina muči novi tip virusa za krađu podataka, a stručnjaci koji su detalje o njemu tek nedavno otkrili smatraju da je u pitanju do sada najsloženiji maliciozni softver, odnosno “malver”.

“Flejm” (plamen), kako su ga nazvali, dosad je najveći broj kompjutera zarazio u Iranu, Izraelu, Palestini, Sudanu i Siriji, a meta su mu uglavnom kompanije i akademske institucije.

Iran je dosad već nekoliko puta optuživao Zapad i Izrael o vođenju tajnih sajber sabotaža i špijunaža koristeći veoma napredne programe za borbu protiv nuklearnog programa Teherana.

Tako je 2010. godine virus “Stuksnet”, doskora najsofisticaraniji virus, napao kompjuterske sisteme u iranskim nuklearnim postrojenjima i sabotirao centrifuge, dok je istovremeno drugi virus “Duku”, nazvan po zlikovcu iz čuvenih “Ratova zvijezda”, krao informacije.

Stručnjaci iz “Kasperski lab” tvrde da je ovaj “malver” 20 puta kompleksniji od “Stuksneta” i da su za njegovo stvaranje potrebni ogromni resursi, kojima samo neke države raspolažu.

Štaviše, i za prethodna dva virusa se vjeruje da ih je stvorila neka država.

Činjenica koja posebno zabrinjava jeste njegova veličina i širok spektar radnji koji može da obavlja.

Naime, stručnjaci tvrde da njegov kod ima oko 20 gigabajta, a sposoban je da sakuplja podatke, mijenja sigurnosna i druga podešavanja na kompjuteru, snima, kopira poruke, pa čak i da uključi mikrofon kako bi snimio razgovor.

- Ako je “Flejm” uspio da ostane neotkriven pet godina, jedini logičan zaključak je da ima još sličnih virusa za koje mi ne znamo - kaže jedan od glavnih istraživača u “Kasperski labu” Roel Šuvenberg.

Profesor Alan Vudvard sa odsjeka za kompjutersko inženjerstvo na Univerzitetu u Sureju ističe da je vuris izuzetno dobro prikriven i vrlo sposoban za izbjegavanje sigurnosnih provjera i antivirus programa.

Vudvard ističe da je “Flejm” sposoban i da kopira pritiske dugmića na tastaturi, a može i da upoređuje glasove u snimljenim porukama.

- Njegov kod nije napisao neki bubuljičavi tinejdžer u svojoj sobi. On je masivan, komplikovan i stvoren za krađu podataka, a da pritom ostaje skriven dugo vremena - objašnjava Vudvard.

O kakvoj je prijetnji riječ i koliko će vremena trebati da virus bude potpuno istražen slikovito je objasnio osnivač “Kasperski laba” Eugen Kasperski riječima: “Trebalo nam je šest mjeseci da analiziramo “Stuksnet”. Ovo je 20 puta veće”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana