FBI želi kontrolu nad internetom

PC Mag
FBI želi kontrolu nad internetom

Vašington - Federalni istražni biro (FBI) pokušava da "progura" zakonske promjene koje bi društvene mreže, davaoce usluga elektronske pošte i P2P servise razmjene datoteka prisilile na olakšavanje prisluškivanja i drugih oblika nadzora.

Novi bi zakon, objavio je PC Mag, proširio postojeću legislativu na saveznom nivou, koja obuhvata operatere mobilnih i širokopojasnih mreža.

Usvojen 1994., Zakon o komunikacijskoj pomoći snagama reda (CALEA) nalaže telekomima ugrađivanje dijelova sistema koji omogućavaju snagama reda i zakona direktan pristup korisničkim podacima tokom službene istrage. Deset godina kasnije, ovaj zakon proširen je i na širokopojasne mreže.

Kompanije koje se bave internet uslugama trenutno koriste vlastite metode kako bi policiji i drugim službama dostavile podatke koje zatraže uz sudski nalog. Ako prijedlog FBI-a bude prihvaćen, Gugl, Jahu, Tviter, Fejsbuk, Skajp, Majkrosoft i druge kompanije moraće im omogućiti direktan pristup.

Pored toga, morali bi obezbijediti i alatke za lako dekodiranje podataka prikupljenih nadzorom. To bi im omogućilo da bez puno muke skrše, recimo, PIN na "smartfonu", Ili čitaju kodirane poruke na "blekberiju" i "skajpu".

"Skajp" je još 2009. prijavio patent koji omogućuje tajni nadzor i snimanje poziva, a "Gugl", "Tviter" i "Fejsbuk" redovno na zahtjev policije i suda isporučuju ogromne količine korisničkih podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana