Facebook ukida demokratiju?

B92
Facebook ukida demokratiju?

Facebook je izjavio da planira da ukine 4 godine star proces koji dozvoljava korisnicima da glasaju o promjenama koje se tiču privatnosti i bezbjednosti.

Kompanija takođe razmišlja o kombinovanju podataka svojih korisnika sa bazom podataka nedavno kupljenog Instagrama kao i o smanjenju restrikcija prilikom slanja mejlova između članova ove socijalne mreže.

Predstavnici Facebooka izjavili su da razmišljaju o razmjeni podataka između ove socijalne mreže i ostalih kompanija i servisa koje se nalaze u njegovom vlasništvu kako bi „pomogli da se poboljšaju usluge Facebooka i njegovih servisa".

Jedan od najvažnijih servisa sigurno je Instagram koji je kompanija kupila u oktobru za 715 miliona dolara.

Promena bi mogla da otvori vrata Facebooku da stvori jedinstvene profile korisnike koji bi objedinjavali podatke sa Facebooka i Instagrama, slično potezu koji je Google napravio sa mrežom Google+.

Facebook takođe želi da smanji ograničenja za kontaktiranje drugih članova na Facebooku putem mejl tako što bi uklonila podešavanje koje se tiče toga ko može da vam šalje poruke.

Na pitanje da li bi to dovelo do prevelikog broja neželjenih poruka od trećih strana i spamova, portparol kompanije Endrju Nojs izjavio je da Facebook vrlo pažljivo prati interakciju korisnika i njihove poruke kako bi poboljšali korišćenje ove socijalne mreže, ali da je dosadašnji sistem donio prevagu kvantiteta nad kvalitetom.

Sve promiene otvorene su za komentare korisnika narednih 7 dana. Ukoliko predložene promene generišu više od 7.000 komentara, Facebookovi uslovi korišćenja odmah pokreću sistem glasanja kako bi korisnici mogli da odluče da li žele neki servis ili ne. Glasanje postaje važeče ukoliko barem 30 odsto korisnika da svoj sud, međutim, prethodna dva glasanja nisu dosegla taj prag.

Ukoliko Facebook svojim korisnicima ukine pravo glasa o novim promjenama, kao što se predlaže, korisnici će i dalje moći odgovornima da šalju povratne informacije o novim uslugama, ali neće moći da ih odbiju.

Planirano je da se u narednih nekoliko nedjelja, kao zamena za ovaj proces, pojavi opcija ''Pitajte direktorku za privatnost''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana