Facebook testira novi izgled Timelineaa

Agencije
Facebook testira novi izgled Timelineaa

U korisničke profile Facebook namjerava uvesti sitne vizualne promjene, međutim kompanija zasad još nije potvrdila da će one postati standard za sve članove ove društvene mreže.

U novom izgledu vaše ime, kao i drugi detalji koje ste odlučili pokazati "prijateljima" – kao što su zaposlenje, mjesto prebivališta, školovanje i sl. – premješteni su na desnu stranu profilne fotografije, te sada prelaze preko panoramske slike Timelinea covera.

To skreće pažnju na samog korisnika, odnosno odvlači pažnju od velike panoramske slike koja dominira na vrhu profila. Problem koji bi se pritom mogao pojaviti, ako ovo postane standard, je taj da bi profilnu fotografiju trebalo pažljivije birati jer bi u suprotnom ključne informacije o korisniku mogle biti nečitljive.

Na mjestu na kojem su bili smješteni podaci o samom korisniku, sada su u novom dizajnu preko cijele širine smješteni linkovi za različite module (Prijatelji, Fotografije, Mape...). Za njihov prikaz koriste se standardizirane ikone umjesto, kao do sada, slike koje su prilagođene s vaše stranice. Pažljivi posmatrač primijetiće da su "Likes" preimenovani u "Favorites", što je zanimljiva promjena u Facebookovoj terminologiji. Dugme "Like" postalo je sinonim za Facebook – zašto sada mijenjati tu terminologiju?

Tu je i novi link "Summary", koji vodi na listu korisnikovih najvažnijih događaja u životu kako su oni dokumentirani u njegovom Timelineau.

Novi dizajn je čišći i, čini se, znatno funkcionalniji, pa ne bi trebalo biti velikih iznenađenja ako ga tokom vremena dobiju svi članovi Facebooka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana