Evo zašto je Lenovo kupio Motorolu...

Cnet
Evo zašto je Lenovo kupio Motorolu...

Rezultati kompanije pokazali su da je svega dvije godine star smartfon poduhvat nadmašio personalne računare po prvi put.

Pokrenut prije svega dvije godine, Lenovo mobilni posao napreduje velikom brzinom, sudeći po rezultatima kompanije. U prvom kvartalu ove godine kombinovani broj proizvedenih tableta i smartfona (17.3 miliona) nadmašio je personalne računare (15.3 miliona) i to zahvaljujući rastu potražnje u Aziji kao i u Evropi, Bliskom Istoku i Africi.

Potpredsjednik kompanije za mobilni internet JD Hauard izjavio je da će Lenovo uskoro ući na zrela tržišta širom svijeta u okviru svoje „puzi, hodaj i trči" strategije.

Kompanija je samo u Kini ostvarila veliki uspjeh – gdje je sa 0.1 odsto tržišnog udijela stigla do 13.1 odsto i to samo za 24 mjeseca.

„Pitanje je kako smo to uspjeli, i kako to isto možemo da uradimo van Kine", napomenuo je Hauard.

On je objasnio da su za uspjeh odgovorne tri ključne stvari – prva stvar je „proizvod". Lenovo korisnicima nudi nešto drugačije i bolje u odnosu na konkurenciju. Drugi je „brendiranje" – kompanija je ovo uspijela da postigne zahvaljujući kvalitetu svojih proizvoda. Treća ključna stvar je partnerstvo – kompanija se odlučuje za partnere koji razumiju lokalno tržište.

„Vrlo je važno izabrati pravog partnera. Imamo istoriju dugogodišnje saradnje sa određenim kompanijama i ne želimo da imamo previše partnera. Voliko kada imamo odlične partnere sa kojima tijesno sarađujemo kako bi razgranali i unaprijedili naš posao", dodao je Hauard.

Tokom faze „šetanja", gdje je Lenovo počeo da prodaje tablete na tržištima u razvoju, Hauard je izjavio da je očekivao da će budžet uređaji biti najpopularniji ali da je bio iznenađen da su pažnju korisnika skretali premijum uređaji i oni iz srednje klase.

Kako se kompanija polako sprema za svoju fazu „trčanja" unutar koje bi trebalo da postane globalni igrač na mobilnom tržištu, kupovina Motorole od Googlea praktično olakšava posao Lenovou. Hauard tvrdi da bi Lenovo mogao da ponovo ovaj brend predstavi na tržištima sa kojih se Motorola povukla.

„Mislim da je Motorola brend prilično jak. Nakon završetka preuzimanja, uradićemo ono što ima najviše smisla. Ako bude imalo smisla da ponovo predstavimo neke Motorola brendove, to ćemo i uraditi. Na kraju dana, Lenovo samo želi da usreći svoje mušterije", zaključio je Hauard.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana