Evo koliku odštetu Apple plaća jer je namjerno usporavao telefone

GS
Foto: Arhiva

Korisnici starijih generacija iPhone-a, koji su tvrdili da im je Apple namjerno usporavao rad uređaja, sada počinju da dobijaju obeštećenja nakon što su pristupili kolektivnoj tužbi.

Sve je počelo još 2017. godine kada je otkriveno da Apple namjerno smanjuje brzinu procesora u starijim modelima putem podešavanja iOS-a. Tvrdili su da je ovo činjeno radi zaštite baterije i spriječavanja neočekivanog gašenja uređaja ili brzog pražnjenja baterije.

Ova kontroverza, poznata kao "batterygate", izazvala je negodovanje među vlasnicima starijih uređaja te su uskoro pokrenuli kolektivnu tužbu u SAD-u. Ovaj pravni proces, koji je trajao do 2020. godine, završen je nagodbom Applea.

Prošlog ljeta, posljednja žalba u tom procesu je razrješena, otvarajući put za isplate odštete, vrijedne ukupno 500 miliona dolara prema nagodbi.

Pogođeni modeli telefona zvanično su iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, 7, 7 Plus i prva generacija iPhone SE. Korisnici koji su imali neki od ovih uređaja i pridružili su se kolektivnoj tužbi sada će od Applea dobiti obeštećenje od 92,17 dolara po uređaju.

Bitno je napomenuti da je kolektivna tužba pokrenuta samo u SAD-u i da su samo građani te zemlje koji su u spornom periodu, najkasnije do 21. decembra 2017, posjedovali neki od modela iPhone-a obuhvaćenih ovim sporom mogli pristupiti tužbi, piše Bug.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana