Energetska efikasnost: Inverter ili obična klima?

Agencije
Energetska efikasnost: Inverter ili obična klima?

Inverter i obična klima rade na sličnom principu, odnosno, one hlade i isušuju vazduh u prostoriji.

Međutim, bitna razlika između obične i inverter klime je ta što inverter klima uređaj reguliše temperaturu i potrošnju energije u odnosu na običnu klimu.

Obična klima se uključuje kada se temperatura u prostoriji poveća iznad postavljene vrijednosti i isključuje kada se temperatura spusti ispod nje. Ovaj proces iziskuje veliku potrošnju energije i dovodi do velikih oscilacija u temperaturi u prostoriji.

S druge strane, inverter klima uređaj koristi tehnologiju inverterskog kompresora koja omogućava kontinuiranu kontrolu brzine kompresora, što rezultira stalnom regulacijom temperature i energetske potrošnje.

Uređaj može raditi na manjoj brzini tokom dužeg perioda, te tako smanjiti potrošnju energije i održavati konstantnu temperaturu u prostoriji. To takođe znači da inverter klima brzo reaguje na promjene temperature u prostoriji, što dovodi do ugodnijeg boravka.

U suštini, ključna razlika između inverter i obične klime je u tome što inverter klima uređaj koristi tehnologiju inverterskog kompresora kako bi efikasno regulisao temperaturu i potrošnju energije u odnosu na običnu klimu, prenosi "Espreso".
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana