Ekspanzija mode putem interneta - revolucija 21. vijeka

Tanjug
Ekspanzija mode putem interneta - revolucija 21. vijeka

Ekspanzija interneta sa sobom je donijela i najveću revoluciju u svijetu mode u 21. vijeku, pošto se na blogovima i društvenim mrežama prikljupljanjem velikog broja fanova stvara velika popularnost pa se, na primjer, od mini suknje može napraviti čitav brend.

Ova revolucija se veoma primetna na tekućoj Nedjelji mode u Njujorku, a Lubov Azria, glavni dizajner kuće BCBG Max Azaria, kaže za AFP, da prisustvo zvanica na modnim revijama jeste važno priznanje za dizajnere, ali da su Tviter i blogovi preuzeli vođstvo nad modnim magazinima.

"Nekada je bilo bilo važno da se urednici pojave, bez obzira da li im se kolekcija dopada ili ne, njihovo prisutvo je ono što je svima bilo važno" rekao je Azria i dodao da se sada sa razvojem društvenih mreža glas širi. "Sada postoji način da svi izraze svoja osjećanja i to je nešto nevjerovatno", ocjenjuje on.

Kao rezultat razvoja interneta, i kuća BCBG osjeća promjenu. "Mislim da nam je razvoj interneta doveo mlađu i novu publiku koja možda nikada nije čula za neki brend čime se širi svijest i znanje ljudi", rekao je ovaj dizajner.

On je podsjetio da sve modne kuće imaju svoje sajtove, Tviter i Fejsbuk naloge, a mnogi artikli se mogu kupiti onlajn.Takođe, postoji i veliki broj emisija koje se emituju uživo čime se privlači publika širom planete.

Jedan od primjera je dizajner Mark Jakobs, koji je nedavno podnio ostavku na svoju funkciju u Luis Vitonu, pošto želi da se posveti svom brendu.

On je prestao da priča u dolarima, već govori u valuti društvenih medija. Tako putem Tvitera ili Instagrama fanovi Marka Jakobsa mogu dobiti besplatan uzorak parfema ukoliko se uključe u konverzaciju koja sadrži "MJDaisyChain. Što su kreativnije poruke i nagrade su veće, a na kraju nedelje, pobjednik dobija torbu ovog dizajnera.

Takođe, drugi modni gigant u SAD Tomi Hilfiger rekao je su putem Instagrama zvali goste na Nedjelju mode u Njujorku, ali i obaviještavali predstavnike medija o njihovom rasporedu, piše AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana