Društvene mreže savršeno dizajnirane da od nas naprave zavisnike!

GS
Foto: Ilustracija

Studije otkrivaju vezu između upotrebe pametnog telefona i povišenog nivoa depresije, anksioznosti i loših navika spavanja, kao i većeg rizika od povreda u automobilu

Nema ničeg strašnijeg od gubljenja sati i sati našeg dragocijenog vremena na društvenim mrežama. Svi smo bili tamo, da provjerimo po stoti put u samo jednom danu, sve objave i lajkove, i to je ono što nas čas posla uvuče u beskrajno skrolovanje. To postaje sila navike, nešto što radimo, a da o tome ne razmišljamo.

Nažalost, aplikacije koje najviše volimo, Fejsbuk, Instagram, TikTok, Tviter, savršeno su dizajnirane da od svih nas naprave zavisnike.

Ne možemo da skrenemo pogled

U SAD, prosječna osoba provede dva do četiri sata svog dana na svojim gedžetima, dodirujući svoje telefone oko 2.600 puta. Međutim, ne radi se o stvarnim pametnim telefonima o kojima su zavisni, već o živahnom društvenom okruženju koje podržavaju. Sa sobom nosimo milijarde mogućih veza gde god da idemo. Tamo gdje su ljudi nekada srećno funkcionisali sa oko 150 pojedinaca u njihovim društvenim strukturama, sada imamo neograničen pristup svima i to nije nužno dobra stvar.

Studije počinju da otkrivaju vezu između upotrebe pametnog telefona i povišenog nivoa depresije, anksioznosti i loših navika spavanja, kao i većeg rizika od povreda u automobilu.

Međutim, uprkos težini njegovih posledica, korisnici i dalje imaju nevjerovatne teškoće da smanje vrijeme provedeno ispred ekrana, prenosi 24sedam

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana