Dokle ide špijuniranje NSA – novi izveštaj

Agencije
Dokle ide špijuniranje NSA – novi izveštaj

Najnovije otkriće WashingtonPost-a sugeriše da američka Državna bezbjednosna agencija (NSA) prati mnogo više od toga gdje ste bili i šta ste radili na internetu.

NSA takođe biilježi koga znate i to procedurom koja je toliko zahtjevna da jedva rezultate tih praćenja mogu da skladište. Posljednji WP izvještaj, baziran na dokumentima koje je otkrio Edvard Snouden i potvrđen od strane "bezbjednjaka", otkriva do sada nepoznat stepen koliko zaista ide NSA u špijuniranju. Ne samo da oni prikupljaju adresare i listu kontakata korisnika interneta, već to rade u obimu koji nije lako spoznati.

Po ovom izvještaju, NSA iz dana u dan obara rekorde:

- Tokom samo jednog dana prošle godine, odjeljenje NSA za specijalne operacije prikupilo je 444,743 e-mail adresa sa Yahoo-a, 105,068 korisnika Hotmail-a, 82,857 sa Facebook-a, 33,697 Gmail-a i 22,881 nenavedenih provajdera...

A to je bio samo jedan "običan" dan. Ukupna brojka za jednu godinu govori da se prikupi 250 miliona adresara. Što je ništa u odnosu na 500,000 kontakata sa instant messaging klijenata koje NSA prikupi dnevno.

NSA do ove količine podataka/adresa dolazi zahvaljujući tajnim dogovorima sa provajderima, uglavnom iz inostranstva, ali to ne znači da su targetirani samo strani državljani. Post spekuliše da je broj Amerikanaca koji su obuhvaćeni ovim čišćenjem nekoliko desetina miliona. NSA takođe uspijeva da izbjegne zakonska ograničenja i zabrane tako šta prati ljude koji nemaju američko državljanstvo i prikuplja kontakte sa internacionalnih "access point-a". Pošto NSA ne uzima informacije direktno sa korporativnih servera, nego ih presreće na putu sa jednog čvorišta na drugo, oni ne moraju da traže dozvolu za to. To objašnjava i veliki broj adresa sa Yahoo-a: za razliku od drugih servisa koje NSA "prati", Yahoo-u nema predefinisan izbor enkripcije konekcije - to morate sami da aktivirate.

Možda se nekome može učiniti da to što NSA prikuplja adrese i kompletne adresare i nije tako strašno, ali u praksi to im omogućava da prate kompletan život određene osobe. U adresaru se nalaze i telefonski brojevi, kućne adrese, informacije o članovima familije, nikovi... To nisu samo informacije, to su SVE informacije o svima koje poznajete.

Ono što još više plaši, to je da NSA sve što radi, radi "najviše, koliko je moguće": Ovaj izveštaj daje novu definiciju šta je to "najviše" – sa 250 miliona ljudi godišnje, NSA će biti potrebno manje od deset godina da u svojom "kartoteci" imaju apsolutne sve ljude na svijetu koje su na internetu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana