Djelimično proradio Googleov lego smartfon

Agencije
Djelimično proradio Googleov lego smartfon

Riječ je o prvoj radnoj verziji modularnog smartfona koji će moći da se sastavlja od različitih djelova. Na primer, na jednostavan način zamjenite bateriju ili kameru.

Među brojnim novitetima, Google je na I/O konferenciji u San Francisku predstavio "Project Apa" na kome rade possednjih šest mjeseci.

Riječ je o prvoj radnoj verziji takozvanog modularnog smartfona koji će se sastavljati od različitih dijelova. Pa tako na vrlo jednostavan način možete zamjeniti bateriju ili nadograditi bolju kameru, piše Dejli mejl.

Pol Eremenko, vođa projekta, na pozornicu konferencije iznio je mobilni telefon pa se moglo videti kako je zapravo djelimično pokrenuo Android operativni sistem, što je naravno veliki korak unapred.

Projekt Ara "Sivi telefon" sastojaće se od jednostavnog okvira, Wi-Fi veze i procesora, a korisnici će sami moći da dizajniraju različite priključke i boje. Takođe, korisnici bi uskoro trebalo da sve potrebne djelove printaju uz pomoć 3D printera.

Svaki mobilni će imati kostur i okvir koji će dolaziti u tri veličine: maloj, srednjoj i velikoj – koji će odgovarati veličinama postojećih modela mobilnih telefona na tržištu. Veći okvir moći će da primi više modula, a dok će Google raditi samo osnovu telefona, ostale djelove će proizvoditi druge kompanije.

Eremenko je rekao da je glavni izazov bio napraviti mobilni koji će biti vizuelno atraktivan kupcima.

Google na ovom projektu radi zajedno sa kompanijom "New Design". Takođe, Eremenko ja najavio da će ponuditi 100.000 dolara onome ko će dizajnirati module za ovaj pametni telefon.

Inicijalno, projekt Ara razvijala je Motorola. Google je kasnije kupio Motorolu, a ubrzo je i prodao Lenovu, ali je projekat Ara zadržao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana