Deset najglupljih tehnoloških predviđanja

mob.hr
Deset najglupljih tehnoloških predviđanja

Svi se mi volimo baviti predviđanjima i prognozama kako će izgledati skora tehnološka budućnost, od krajnjih korisnika pa sve do analitičara koji su plaćeni za taj posao. Čak i unatoč tome što smo u startu svjesni koliko je to nezahvalna rabota često se upuštamo u polemike oko toga koliku će procesorsku snagu imati PC računari ili kako će izgledati mobiteli za nekoliko godina. Malo je ljudi koji mogu dati neke približne pretpostavke, a još je manje onih koji uspiju nešto konkretno pogoditi. Naravno, i ćorava kokoš ubode zrno pa se tako i svima nama ponekad dogodi da smo bili u pravu.

Realno gledajući, onaj ko danas ima viziju kako će svijet izgledati za pet godina mogao bi postati bogat čovjek. Kao recipročnu vrijednost s druge strane imamo ogromnu količinu netačnih predviđanja, a kada ona dođu od strane poznatih i mjerodavnih osoba tada dobijemo odličnu komediju.

U nastavku donosimo listu 10 najsmješnijih, ili ako baš hoćete, najglupljih izjava baziranih na predviđanjima koje je tehnološki svijet do sada zabilježio. Izjave su nabrojane hronološki, a bez nekog posebnog kriterija, dakle sami si izaberite najdražu.

*********

1. “Amerikancima treba telefon, ali nama ne. Mi imamo dovoljno glasnika.”- Sir William Preece, direktor britanske pošte, 1878.

2. “Sve što treba biti izumljeno već je izumljeno.” – Šef američke kancelarije za  patente 1899. godine.

3. “Ko dođavola želi čuti glasove glumaca” - H.M. Warner, Warner Bros, 1927. godine.

4. “Na svijetu postoji tržište za možda pet računara” - Tomas Votson, predsjedavajući IBM-a 1943. godine.5. “Svjetski potencijal tržišta za kopirne mašine je najviše 5.000” – Direktori IBM -a u razgovoru s osnivačima Xerpx-a 1959. godine.

6. “Stojimo na pragu doba kada ćemo poštu slati raketom” - Artur Samerfild, američki političar i direktor pošte 1959. godine.

7. “Ne postoji razlog zašto bi netko želio račinar u svome domu” – Ken Olsen, osnivač kopmanije Digital Equipment, 1977. godine.

8. “Nikome nikada neće trebati više od 637 kilobajta memorije na ličnom računaru. 640 KB će biti dovoljno svakome.” – Bil Gejts 1981. godine. Kasnije je tvrdio da je izjava izvučena iz konteksta, no činjenica je da je DOS još 15 godina nakon toga memoriju računala dijelio na 640 KB osnovne i ostatak “proširene” memorije.

9. “Za dvije godine problem spama će biti riješen” – Bil Gejts na Svjetskom Ekonomskom Forumu u Davosu, 2004. godine.

10. “Sljedećeg Božića iPod će biti mrtav, gotov, kaput” – Sir Alan Šugar, britanski biznismen 2005. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana