Da li je štetno puniti telefon tokom noći ?

GS
Foto: Unsplash

U eri pametnih telefona i stalnog povezivanja, svakodnevno punjenje uređaja postalo je neizostavni dio našeg života. Ali, jedno pitanje ostaje kontroverzno - da li je štetno punjenje telefona tokom noći?

Stručnjaci se ne slažu potpuno oko ove teme. Iako su moderni telefoni opremljeni naprednim baterijama i pametnim tehnikama upravljanja punjenjem, postoji zabrinutost da bi noćno punjenje moglo dugoročno štetiti kapacitetu baterije.

Baterije na mobilnim uređajima su obično litijumske, koje su osjetljive na prekomerno punjenje. Preopterećivanje baterije može dovesti do smanjenja njenog kapaciteta tokom vremena.

Savjet proizvođača je obično da se održava baterija na nivou između 20% i 80%, jer punjenje iznad ovog opsega može uzrokovati stres za bateriju. Punjenje tokom noći obično znači da će telefon ostati priključen i punjen i nakon što dostigne 100%, što se smatra punjenjem iznad preporučenog opsega.

Međutim, većina ljudi koristi svoje telefone tokom dana i zahtijeva da baterija izdrži do kraja dana. To često zahtijeva da se telefon puni noću kako bi bio spreman za novi dan. Ako slijedimo smjernice proizvođača i koristimo kvalitetno punjač, rizik od ozbiljnog oštećenja baterije je sveden na minimum.

Konačno, ključ je u pravilnom upravljanju punjenjem i održavanju kvalitetnog punjača. Pridržavanje smjernica proizvođača i izbjegavanje jeftinih, neodobrenih punjača može pomoći u očuvanju zdravlja baterije. Takođe, ako želite da smanjite potrebu za noćnim punjenjem, možete razmotriti korišćenje baterijskih banaka ili brzih punjača koji omogućavaju brzo punjenje tokom dana, prenosi Glas Srpske

U zaključku, noćno punjenje telefona može biti potrebno za mnoge ljude, ali uz pravilno upravljanje i korišćenje kvalitetnih punjača, rizik od štete na bateriji može se minimizirati. Važno je da svako prati smjernice proizvođača i bude svjestan dugoročnih efekata na kapacitet baterije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana