Da li je interent izmišljen 1934? VIDEO

Agencije
Da li je interent izmišljen 1934? VIDEO

Belgijski naulčnik Paul Otlet, koga mnogi već smatraju začetnikom informatike, još 1934. je došao na ideju o povezivanju televizora i telefona radi širenja informacija sadržanih u objavljenim djelima.

Ovaj koncept, koji u suštini odgovara konceptu interenta, opisao je u svom dijelu “Rasprave o dokumentaciji”, a na Svjetskom festivalu nauke, koji se danas održava u Njujorku, načnici se ponovo prisjećaju ovog vizionara.

 “Radni prostor nije više zakrčen knjigama”, opisuje Otlet svoju zamisao.

“Umjesto njih, tu je televizor i telefon na domak ruke. Zahvaljujući njima, stranica koju treba pročitati, ili odgovor na pitanje koji želite, pojavljuju se na ekranu ako ih zatražite telefonom:” 

Otlet svoju ideju dalje razrađuje sugerišući da bi ako se ekran podjeli moglo da se prikaže i više stranica knjiga odjednom, što podsjeća na otvaranje nekoliko “prozora” uz pomoć brauzera. 

Svoju viziju Otlet je nazvao “televizijska knjiga”, a više od 30 godina kasnije njegove zamisli prvi put su pretočene u djelo, u jednom vojnom projektu iz 1960.

Ovaj projekt, koji je predstavljao prvi vid interneta, zvao se ARPANet, predvodio ga je Vinton Serf, i u okviru njega su prvi put razmjenjene poruke između dva komopjutera smeštena jedna kraj drugog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana