Nevjerovatna brzina: 6G mreža biće 9.000 puta brža od 5G?

G.S.
Foto: Ilustracija

Novi izvještaji pokazuju da bi bežične mreže sljedeće generacije mogle da postignu brzinu do 938 gigabita u sekundi, što je otprilike 9.000 puta brže od trenutnih 5G mreža.

Ove 6G mreže sljedeće generacije su još uvijek daleko, ali bi omogućile slanje više od 20 filmova prosječne dužine u sekundi, prema izvještaju koji je objavio Nju Sajentist.

Ovo može da varira u zavisnosti od zemlje, ali sveukupno, sve ove frekvencije su veoma niske i ispod 6 GHz, i obično je u pitanju uži opseg frekvencija.Međutim, sa 6G mrežama sljedeće generacije, mobilni saobraćaj bi mogao da doživi veliko poboljšanje jer bi se proširio izvan tih užih opsega - u ovom konkretnom eksperimentu, istraživači uključeni u najnoviju studiju koristili su opseg od 5 GHz do 150 GHz zahvaljujući radiotalasima i svjetlosti.

,Da bi poboljšali signal i rad mreže, istraživači su koristili standardne digitalno-analogne pretvarače koje trenutno koristimo za slanje nula i jedinica kroz radio talase, a zatim su dodali još jedan metod za visoke frekvencije, gdje se radiotalasi obično “bore da ispune zadatak”, prenosi B92.

Ovo miješanje tehnologija omogućilo je mreži da radi efikasnije. Sveukupno, podaci koji se dijele preko 6G mreže kretali su se bezbjednije i brže, dostižući brzine od 900 i više gigabita.

Iako je ovo rekord za “multipleks” podatke, vrijedi napomenuti da se pojedinačni signali šalju mnogo brže, sa brzinama većim od jednog terabita u sekundi.

Međutim, podjelom signala na više širokih frekventnih opsega, omogućeno je da više saobraćaja pre nego što signal postane zagušen i usporen, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana