Apple priprema misteriozni proizvod?

dnevnik.hr
Apple priprema misteriozni proizvod?

Internetom se ponovno šire glasine oko misterioznog Appleovog proizvoda koji neće biti pametni sat ni toliko spominjani televizor.

Komentarišući trenutnu situaciju Applea na tržištu, sve veći broj investitora i tržišnih analitičara upozorava kako bi ova kompanija trebalo da ubrza sa inovacijama. Pošto su osvojili tržište s iPodom, iPhoneom i iPadom i nakon što su na krilima ovih uređaja zabilježili veliki porast cijene dionica, Appleu su ponovo potrebne inovacije i novi proizvodi koji bi trebalo da osiguraju dalji (veliki) rast kompanije, odnosno povećaju zaradu dioničara.

Tokom posljednjih godinu-dve puno se priča o dva takva nova i inovativna Appleova proizvoda – pametnom satu iWatch i televizoru iTV koji bi, kako vjeruju pojedini analitičari, mogli da u potpunosti promjene tržište.

Iako su mnogi očekivali da će Tim Kuk već ove godine predstaviti iWatch i iTV, iz Applea još nisu ni spomenuli ove proizvode, a posljednje glasine kažu da je lansiranje pametnog televizora pomjereno najmanje za 2015. godinu. Takođe, pitanje je u kakvoj je fazi razvoj njihovog pametnog sata, ali umjesto ovih uređaja čini se da Apple za početak slijedeće godine priprema jedan novi i, kako su ga nazvali na Business Insideru – misteriozni proizvod.

Dio analitičara vjeruje da bi to mogao da bude veliki iPad, odnosno iPad Pro koji bi trebalo da ima ekran dijagonale od čak 12,9 inča. Međutim, s obzirom na sve veću popularnost manjih tableta, takav bi se ekran mogao, umjesto u velikim tabletima, koristiti u novim modelima prenosnih kompjutera a analitičar Ming-Či Kuo veruje da bi Appleov novi model laptopa mogao da promjeni tržište prenosnih kompjutera na sličan način na koji je to ova kompanija već učinila s MacBook Airom. Treća opcija, naglašavaju novinari Business Insidera, jeste da bi to mogao da bude hibrid, uređaj koji bi korisnicima trebalo da donese najbolje od tableta i prenosnih kompjutera.

Zanimljivo je da je Tim Kuk nedavno napao konkurentske kompanije upravo zbog takvih hibrida i rekao da pokušavaju da kompjutera naprave tablete, a od tableta kompjutere.

Ipak, treba napomenuti da je, nedugo nakon predstavljanja originalnog iPada, Stiv Džobs govorio kako je dijagonala od 9,7 inča najidealnija za pregledanje sadržaja, dok su tableti s ekranima od sedam inča premali.

Dvije godine nakon toga Apple je predstavio svoj prvi model s ekranom dijagonale 7,9 inča, a nedavno su predstavili i njegovog nasljednika s ekranom Retina rezolucije tako da ne bi bilo preveliko iznenađenje ako u budućnosti ova kompanija predstavi hibridni uređaj između tableta i laptopa, uprkos ranijoj kritici takvih hibrida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana