Apple i Google moraju da plate milijarde evra

GS
Foto: CNET

Sud je objavio da "Epl" mora da plati Irskoj 13 milijardi evra zaostalih poreza, a nekoliko minuta kasnije "Gugl" je kažnjen sa 2,4 milijarde evra zbog kršenja propisa o konkurentnosti, prenio je AFP.

Sud je odbacio žalbu "Gugla" na novčanu kaznu iz 2017. godine, koja je izrečena zbog zloupotrebe dominantne pozicije istoimenog pretraživača interneta favorizovanjem sopstvenog servisa za onlajn kupovinu.

"Epl" neće biti mnogo pogođen današnjom presudom, pošto je kompanija u 2023. godini ostvarila globalnu prodaju od 383 milijarde dolara i neto profit od 97 milijardi dolara.

Komesar EU za tržišnu konkurentnost Margrete Vestager pozdravila je presude kao "veliku pobjedu za evropske građane i poresku pravdu" i upozorila da će EU "nastaviti da pritiska" i da će i dalje d‌jelovati protiv zloupotrebe dominacije.

"Epl" i "Gugl" su objavili da su "razočarani" odlukama.

Irska, u kojoj se nalazi sjedište "Epla" u EU i koja je osporila stav Brisela, saopštila je da će "poštovati" odluke suda.

Prema proračunima Evropske komisije, Dablin je dozvolio "Eplu" da plati poresku stopu od jedan odsto na svoj evropski profit 2003. godine, a potom je poreska stopa pala na 0,005 odsto do 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana