Apple bi mogao da naplati korisnicima do 20 dolara za svoje napredne AI funkcije

Tanjug
Apple bi mogao da naplati korisnicima do 20 dolara za svoje napredne AI funkcije

KUPERTINO - Američka tehnološka korporacija Epl bi korisnicima mogla da naplati i do 20 dolara mjesečno za svoje najnovije napredne funkcije veštačke inteligencije (AI), poznate pod nazivom Epl intelidžens.

Predstavnik istraživačke agencije Kaunterpoint riserč Nil Ša navodi da je ulaganje u vještačku inteligenciju skupo i da će Epl željeti da taj trošak prebaci na svoje korisnike, vjerovatno preko modela pretplate koji inače košta 19,95 dolara mjesečno.    

On smatra da bi Epl mogao da dodatno naplaćuje svoje nove AI funkcije između 10 i 20 dolara mjesečno.   

Šef istraživanja kompanije Si-Si-Es insajt Ben Vud je dodao da je Epl jedna od retkih kompanija povezanih sa uređajima koja je uspjela da unovči proizvode koji imaju dodatnu vrijednost.     

Prema njegovim riječima, Epl je ranije postavio presedan kod svojih korisnika da moraju da plate više za premijum usluge, tako da bi i sada mogao da traži više novca za korišćenje naprednih AI funkcija.    

Epl je prethodno u junu na svojoj godišnjoj svjetskojkonferenciji za programere (WWDC)  najavio da će ugraditi sopstveni sistem vještačke inteligencije u svoje aplikacije i uređaje, ali tom prilikom nije naveo da li će ih posebno naplaćivati.


 

    

Kompanija iz Kupertina je tom prilikom navela da će njen glasovni asistent Siri biti nadograđen uz pomoć AI.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana