App Store najavio promjenu Evropi, evo šta je sve novo

GS
Foto: X.com

Američki tehnološki div Apple najavio je promjenu svoje online trgovine u App Store aplikaciji, kojom bi trebalo da odgovori na pritužbe Evropske komisije.

Kompanija je dobila optižbe da je prekršila pravila Zakona o digitalnim tržištima pretjeranim ograničavanjem programske aplikacije u ponudi sadržaja putem drugih kanala.

Kako je Evropska komisija tvrdila u junu, postoje sumnje da Apple sistematski sprečava programere aplikacija da ponude svoj sadržaj na drugim platformama i na druge načine, piše "SeeBiz".

Kako je prenijela francuska novinska agencija "AFP", Apple je saopštio da će promijeniti sistem. Prema novim pravilima, programeri će moći da ponude svoj sadržaj bilo gd‌je, ali će pet odsto prihoda od ovog naslova morati da dodijele kompaniji Apple u prvoj godini. Apple je uvjeren da je to fer sistem koji će značajno poboljšati poziciju programera.

Potez Brisela u junu bio je prva zvanična optužba protiv jedne tehnološke kompanije otkako je Evropska komisija u martu otvorila istragu protiv Apple, kao i kompanija Alfabet i Meta. Riječ je o mjerama prema Zakonu o digitalnim tržištima, koji nameće posebne obaveze tehnološkim gigantima.

Riječ je o kompanijama koje imaju jaku ekonomsku poziciju, imaju značajan uticaj na unutrašnjem tržištu i d‌jeluju u nekoliko zemalja EU. Pored toga, oni imaju snažnu posredničku ulogu između kompanija i krajnjih korisnika.

Ako se ne pridržavaju pravila, mogu biti kažnjeni do deset odsto ukupnog prihoda prethodne finansijske godine. Kako je prenio "AFP", prošle godine su koštali Apple 383 milijarde dolara ili 358 milijardi evra, prenosi "b92".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana