Android još ubjedljivije vodi

Agencije
Android još ubjedljivije vodi

Gartner je objavio analizu tržišta mobilnih uređaja u drugom kvartalu ove godine koja pokazuje da prodato 419 miliona uređaja širom svijeta.

Iako broj prodatih mobilnih uređaja nije mali, predstavlja pad od 2,3 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Razlog za to analitičare ove kompanije vide u ekonomskim okolnostima, ali i činjenici da mnogi korisnici čekaju na uređaje koji će biti predstavljeni na jesen, kao što je iPhone 5.

Upravo to je i razlog što je, kažu iz Gartnera, ovaj kvartal bio je nešto slabiji za Apple. Appleov udeo u prodaji u drugom kvartalu iznosi 6,9 posto, što je manje nego u prvom kvartalu, ali više nego u istom periodu prošle godine. Analitičari kažu da je moguć i slabiji treći kvartal.

Samsung je dobro poslovao, a za dobru prodaju najvećim delom zaduženi su Galaxy smartfoni (čine polovinu svih prodatih Samsung mobilnih uređaja), a naročito najnoviji Samsung Galaxy S III. Samsungov udeo na svetskom tržištu mobilnih uređaja u drugom kvartalu iznosio je 21,6 posto.

Nokia i dalje beleži pad, pa sada ima 19,9 posto udela. ZTE je četvrti sa 4,3 posto, LG peti sa 3,4, a Huawei ima 2,6 posto tržišnog udela i nalazi se na šestom mestu. TLC Communications, HTC i Motorola imaju po 2,2 posto, a RIM 1,9 posto udela na svetskom mobilnom tržištu.

Smartfoni su zastupljeni sa 36,7 posto svih prodatih uređaja, a bilježi se rast u njihovoj potražnji.

Što se smartfon platformi tiče, Android je povećao svoje vođstvo i ima čak 64,1 posto udjela, dok je iOS zabilježio blagi rast u odnosu na prošlu godinu i sada ima 18,2 posto.

Symbian se nalazi na trećem mestu sa 5,9, RIM je četvrti sa 5,2 procenata, a Bada i MIcrosoftove platforme imaju po 2,7 posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana