Albanka jedna od lidera u istraživačkoj laboratoriji za vještačku inteligenciju

GS
Foto: Instagram

Mira Murati (34) rođena je u Albaniji, a postala je jedna od najvažnijih figura u kompaniji "Tesla". Vještačka inteligencija, kojom se bavi od 2013. godine, postala je njena velika strast, a postignuća ove nesvaidašnje žene menjaju svet, te se upravo u Mirinim rukama nalazi ogromna moć koju retko ko može da kontroliše.

 

Mira je rođena 1986. u malom gradu u Albaniji. Od ranog djetinjstva bila je fascinirana tehnologijom i naukom, pa je odmah nakon srednje škole upisala fakultet informacionih tehnologija na Univerzitetu u Tirani, gde je diplomirala kao jedan od najboljih studenata. Nakon završetka osnovnih studija, preselila se u Ameriku i upisala master na Institutu tehnologije u Masačeutsu.

Karijeru je započela u svetu investicionog bankarstva. Veteranka je kompanije Tesla, gde je bila nadležna za razvoj Model Iks, a u OpenAI-ju je od 2018. Odavno je učila sve mogućnosti koje pruža veštačka inteligencija, te radi na unapređenju svih OpenAl autputa. I dok ljudi u svetu raspravljaju o prednostima i manama novoj tehnologiji, milijarde dolara se oslanjaju na njen uspjeh, prenosi Kurir

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana