A od Djeda Mraza, laptop, tablet, konzola...

www.telegraph.co.uk
A od Djeda Mraza, laptop, tablet, konzola...

Tri četvrtine djece bi voljelo bi da kao poklon za božićne i novogodišnje praznike dobije neki tehnički uređaj, poput laptopa, tablet računara ili konzole za igranje, pokazalo je jedno istraživanje u Engleskoj.

Većina djece je kao poklon od roditelja tražilo neki od elektronskih ili mobilnih uređaja u istraživanju koje je sprovedeno među roditeljima i djecom uzrasta od 5 do 11 godina, pa su rezultati pokazali da je to bio slučaj sa čak 78% djece obuhvaćene istraživanjem.

Roditelji su međutim imali prilično podjeljeno mišljenje o tome da li djeci treba poklanjati elektronske uređaje, pa je tako 46% njih smatralo da su takvi pokloni suviše skupi. Tek 29% ispitanih roditelja su mislili da su njihova djeca suviše mala za takav poklon, dok je njih 18% izjavilo da bi više voljeli da dijete obraduju nekim tradicionalnijm poklonom.

Iako su imali neke rezerve oko zahtjeva djece, preko polovine roditelja na kraju je priznalo da će vjerovatno popustiti dječjim željama, dok je njih 31% reklo da je tužan izraz lica djece razlog zbog kojih će se “smilovati” i ispuniti dječju želju.

“Uvijek smo se opirali zahtjevima djece da im kupujemo tehničke uređaje za novogodišnje praznike, ali ćemo ovoga puta napraviti izuzetak. Dijelom i zbog toga što smo pod pritiskom toga da mnogi roditelji svojim osmogodišnjacima kupuju laptopove i iPodove, pa ne želimo da nas proglase za roditelje koji ne vode računa o potrebama svoje djece. Ipak, odlučićemo se na neku jeftiniju varijantu, jer ne raspolažemo sa baš mnogo novca”, rekao je jedan roditelj u anketi.

U istraživanju se takođe došlo do podatka da je tražnja za elektronskim uređajima porasla u odnosu na prošlu godinu za 36%, uglavnom zbog ulaska na tržište jeftinijih tablet računara, koji su za roditeljski džep prihvatljiviji od laptop računara.

Stručnjaci koj se bave ovim fenomenom smatraju da je roditeljima sve teže da odole zahtjevima djece, jer su ona praktično svakog trenutka okružena nekim od ovih uređaja, bilo da su u školi ili u kući, ali da je još uvijek moguće napraviti dobar kompromis između želja i mogućnosti, naročito kod male djece, jer na tržištu postoji ogromna ponuda i jeftinijih uređaja, koji svakako mogu da zadovolje mališane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana