Životinja još živa iako nije jela četiri godine FOTO

Agencije
Životinja još živa iako nije jela četiri godine FOTO

Tokio - Mužjak džinovskog izopoda iz japanskog Toba akvarijuma, poznat po imenu “Br. 1”, posljednji put je jeo 2. januara 2009. odnosno prije više od 1.500 dana, prenose agencije.

Ovaj džinovski ljuskar, srodan rakovima i škampima, ali i bubama kao što su mokrice, koji živi u hladnim vodama na dnu Atlantskog i Tihog okeana i hrani se ostacima uginulih organizama, posljednji put je pojeo veliku skušu, koju je smazao za samo pet minuta.

Otada su, međutim, prošle već četiri godine.

Ovoliko dug period gladovanja brine čuvara akvarijuma Takaju Moritakija, koji tvrdi da je sve pokušao ne bi li svog neobičnog štićenika, koji ima sedam pari nogu i dva kompleta vilica, natjerao da nešto pojede.

O neobičnom slučaju “igre gladi” izvjestio je čak i “Japan tajms”.

Veliki ljuskar, međutim, ignoriše slasne komade ribe koje mu podnose pod “nos”.

Kad mu čuvar postane stvarno dosadan, pribjegava tome da se pravi da jede, tako što tare lice o ponuđenu ribu.

Uprkos dijeti, djeluje zdravo, mada Moritaki tvrdi da je “oslabio”.

Činjenicu da uporno odbija da jede naučnici objašnjavaju time da u organizmu vjerovatno još ima rezerve energije koju ova stvorenja, duga i više od pola metra, čuvaju u vidu velikih količina masti u jetri.

Pošto nikad ne mogu da znaju kada će sljedeći put biti u prilici da nešto pojedu, izopodi energiju štede i tako što skoro neprestano žive u stanju poluhibernacije, odnosno snagu troše samo na najneophodnije životne procese, kao što je disanje.

Ukoliko mu niko od osoblja akvarijuma krišom ne dotura hranu, sve prilika je, dakle, da “Br. 1” ne jede zato što još nije ogladnio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana