Zašto se psi vrte u krug pre nego što legnu?

Index.hr
Zašto se psi vrte u krug pre nego što legnu?

Mnogi psi će se vrteti u krug prije nego što legnu. Niko ne može da bude potpuno siguran koji je razlog zbog kog psi to rade, ritual je ostatak navike kada su psi živeli u divljini.

Preci vašeg psa morali su da spavaju napolju, u uslovima koji nisu pružali mnogo topline ni sigurnosti. Hodanje oko određenog mjesta bio je način na koji su tabali travu, lišće ili snijeg kako bi napravili mekanu, ravnu površinu. Ovaj “ritual” srodan je pravljenju gnijezda.

Nakon kruženja, da li vaš pas grebe po krevetu ili tepihu? Baš kao kruženje i kopanje je ponašanje naslijeđeno iz prošlosti koje je omogućavalo psu da sebi stvori udoban i siguran ležaj.

U ekstremnim vrućinama, kopanje rupe način je na koji pas smanjuje tjelesnu temperaturu tako što će se okružiti hladnom zemljom. Kada su temperature napolju jako niske, spavanje u udubljenju koje je iskopao omogućavalo je psu da zadrži toplinu i udobnost.

Zbog čega vaši tetošeni ljubimci nisu evoluirali od ovog ponašanja? Ne brinite. To što se vaš pas vrti u krug prije nego što legne ne znači da i dalje pripada divljini. Neka ponašanja se zadrže dugo nakon što su izgubila svoju svrhu, ako ne postoji ništa što bi ih zaustavilo i promenilo određenu naviku.

Nemir može biti znak neugode i boli. Ako vaš pas uporno kruži ili kopa, ali ne može da se udobno smjesti, moguće je da ima zdravstvenih problema kao što je artritis ili neurološki problemi.

Posmatrajte svog ljubimca kako bi vidjeli da li ima problema s lijeganjem i ustajanjem. Ako je nemiran, odvedite ga veterinaru kako bi postavio dijagnozu i isključio bol kao mogući uzrok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana