Zašto ne bi trebalo da izbegavate da jedete hljeb?

zadovoljna.hr
Zašto ne bi trebalo da izbegavate da jedete hljeb?

Kada je riječ o mršavljenju i zdravoj ishrani hljeb se smatra najgorim neprijateljem vašeg tijela, ali kampanja pod nazivom 'The slice of life' (kriška života) objašnjava kako je takvo mišljenje u potpunosti pogrešno...

Većina ljudi hljeb povezuje isključivo s ugljenimhidratima od kojih se gojimo, ali ova vrlo stara i ukusna namirnica zapravo je mnogo vrednija i zdravija nego što se misli.

Prije nego što vam opišemo sve blagodati hljeba važno je razumijeti kako nije svaki proizvod kvalitetan i zdrav. To se prije svega odnosi na bijeli hljeb kao i onaj prepun aditiva koji možemo pronaći u slobodnoj prodaji.

Kada govorimo o zdravom i finom hljebu opisujemo pekarski proizvod napravljen od cijelog pšeničnog i raženog zrna i onaj obogaćen raznim žitaricama i dobrim masnoćama. Takav su hljeb pekle naše bake.

Cijela, neprerađena žitarica predstavlja žitaricu, sa svim svojim dijelovima, što uključuje ljusku, endosperm i klicu. Dodatkom soli, jaja, sjemenki, meda, luka, cimeta i sličnih sastojaka, obogaćuju se ukusi i tekstura hleba pa na taj način možete uživati u novom hljebu.

Koje su blagodeti hljeba?

1. Osim proteina, hljeb sadrži i velike količine minerala među kojima je kalcijum koji kosti čini čvrstim i zdravim.

2. Hljeb sadrži i gvožđe koje daje energiju i popravlja krvnu sliku.

3. Integralni hljeb je prepun vitamina poput vitamina E i B.

4. Hljeb je bogat i vlaknima koja su vrlo važna za normalan rad sistema za varenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana