Zašto je alkoholu teško reći NE?

Agencije
Zašto je alkoholu teško reći NE?

Programi nalik Anonimnim alkoholičarima (AA) mogu pomoći ljudima da izbjegavaju alkoholno piće, međutim, novo istraživanje uočilo je da muškarci i žene različito reaguju na savjete koje ti programi nude.

Dvoje istraživača Opšte bolnice u Masačusetsu objavila su nedavno rezultate svog rada u časopisu "Drug and Alcohol Dependance". Prema njihovim nalazima, mehanizmi kojima se ljudi služe da bi se oduprli alkoholu najviše zavise od pola, prenosi magazin "Time".

Džon Keli i Betina Hopner pratili su borbu sa alkoholom u više od hiljadu i sedamsto slučajeva koji su bili deo projekta MATCH bolnice u Masačusetsu. Cilj projekta bio je upoređivanje različitih metoda rehabilitacije i savjetovanja, a prema svom izboru, ispitanici su mogli da učestvuju u seansama Anonimnih alkoholičara i daju svoje mišljenje.

Ispitanicima muškog pola koji su učestvovali u AA programu, ovakva pomoć povećala je samopouzdanje i pomogla u izgradnji mreže za podršku u "kriznim" trenucima. Muškarcima najviše znači podrška najbližeg kruga prijatelja koji su spremni da sa njima izbjegavaju situacije u kojima se očekuje ispijanje alkohola.

Žene, sa druge strane, odlučnije se odupiru alkoholu ukoliko nauče kako da depresiju, bes ili anskioznost ne "liječe" čašom žestokog pića. Upravo situacije koje izazivaju ovakva osećanja za pripadnice ženskog pola predstavljaju najveću opasnost.

"Veoma je važno to što znamo da žene i muškarci koriste AA programe, ali i druge slične resurse, da bi se suočili sa alkoholizmom na različite načine", kazao je Keli.

Prema njegovim riječima, ovo istraživanje pomoćiće da se AA programi prilagode pojedincima, ali i da se razviju nove strategije za liječenje alkoholizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana