Zabilježeni posljednji trenuci satelita GOCE

Agencije
Zabilježeni posljednji trenuci satelita GOCE

Dijelovi satelita Evropske svemirske agencije (ESA), lansiranog 2009. godine sa ciljem mapiranja Zemljinog gravitacionog polja, pali su u Atlantski okean na prostoru između Antarktika i Južne Amerike, objavila je ta agencija a cio događaj uspio je da slika jedan žitelj Foklandskih ostrva koji je fotografiju objavio na Tviteru.

Prema navodima agencije, satelit nazvan ušao je u zemljinu atmosferu rano juče, prešavši preko Sibira, zapadnog dijela Tihog okeana, istočnog dijela Indijskog okeana i Antarktika.

Kako je saopšteno, satelit težak 1.100 kilograma raspao se tokom prolaska kroz zemljinu atmosferu, ali oko 275 kilograma njegovih delova sručilo se u Atlantski okean, nekoliko stotina kilometara od Foklandskih ostrva, pri čemu čemu nije izazvana nikakva šteta.

Informacije koje je prikupljao taj satelit upotrebljavaju se za razumijevanje cirkulisanja okeana, nivoa mora, dinamike leda i unutrašnjosti Zemlje.

Visina na kojoj je satelit letio u orbiti postepeno je opadala tokom posljednje tri nedjelje nakon što je 21. oktobra ostao bez goriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana