Vesele pilule na kraju vode u još veću tugu

Agencije
Vesele pilule na kraju vode u još veću tugu

Lijekovi poput Prozaka još su 90-ih proslavljeni kao “čudesne pilule” koje će zauvijek otjerati vaša depresivna raspoloženja.

No, u posljednjih pet godina, postoji sve veći broj dokaza u prilog tvrdnji kako ti lijekovi djeluju samo na mali dio ljudi. A sad se pojavilo i jedno kontroverzno istraživanje koje tvrdi kako antidepresivi kod mnogih pacijenata mogu samo pogoršati depresiju, prenosi Deili Meil.

Istraživanje univerziteta Ontario u Kanadi, tvrdi da je najveći problem u hemijskom spoju serotoninu, kojeg sadrži većina lijekova protiv depresije.

Lijekovi poput Prozaka poznati su selektivni inhibitori povrata serotonina u živčani sistem.

Njihov je cilj pojačati razinu hemikalije u mozgu zadužene za dobro raspoloženje. No, istraživanje objavljeno u časopisu “Frontiers In Evolušnari Sajkolodži”, ističe da je serotonin poput hemijskog “švajcarskog noža” koji obavlja niz funkcija u mozgu i tijelu. Upravo se zato ne bi namjerno trebalo mijenjati nivo serotonina u tijelu, jer bi to moglo ostaviti razne trajne posljedice na organizam – od probavnih smetnji, poteškoća seksualne prirode i depresije sve do infarkta i preuranjene smrti.

Također, lijek koji mijenja razinu serotonina, mogao bi uzrokovati probleme kod dojenčadi, ali i probleme proizvodnje sjemena kod odraslih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana