Uskoro „Kalašnjikov majce i kišobrani?

RTS
Uskoro „Kalašnjikov majce i kišobrani?

Finansijski problemi udružili su dva najveća ruska proizvođača pješadijskog naoružanja „Izmaš" i „Iževsk", koji će pod zajedničkim imenom „Kalašnjikov" proizvoditi puške, majce i kišobrane!

Nova ruska firma za proizvodnju oružja „Kalašnjikov" je saopštila da uskoro počinje i proizvodnju kišobrana i majica.

Kišobrani i majice s „imenom čuvenog ruskog projektanta oružja Mihaila Kalašnjikova, uskoro će se pojaviti u prodavnicama poklona", objavljeno je na sajtu te firme (www.rostec.ru).

Firma pod nazivom „Kalašnjikov" je zvanično registrovana ove nedjelje, poslije udruživanja dva najveća ruska proizvođača pješadijskog naoružanja – „Izmaš" i „Iževsk", koji su ranije imali finansijskih problema, objavljeno je na sajtu Gans (www.guns.com).

Cilj udruživanja su ne samo racionalizacija i proizvodnja oružja „skrojenog za tržište 21. vijeka", već i „širenje na druge sektore proizvodnje te će ime Kalašnjikova stići na široku lepezu potrošne robe".

„Kao patriota, Mihail Timofejevič (Kalašnjikov) je (novom) koncernu dopustio slobodnu upotrebu svog imena. Rekao je da mu je velika čast da pomogne zemlji da promoviše pješadijsko naoružanje i da razvije vojnu industriju", rekao je Konstantin Busigin, generalni direktor „Izmaša".

Mihail Kalašnjikov (93) je čuven po konstruisanju i razvoju automatske puške za blisku borbu „AK-47" – „automatske puške Kalašnjikova". Ta puška koja je upotrebi od 1949. godine, postala je najmasovnije korišćeno pejšadijsko oružje u svijetu zbog svoje izdržljivosti, jeftine proizvodnje i jednostavnog korišćenja.

Proizvodi se u više od 30 zemalja svijeta, a koriste je i vojske, i ilegalne oružane grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana