Uskoro čokolada iz 3D štampača

Telegraph.co.uk
Uskoro čokolada iz 3D štampača

Jedan poznati američki proizvođač čokolade, ohrabren mogućnostima 3D printera, udružio se sa proizvođačima ovih uređaja i u budućnosti namjerava da pomoću njih proizvodi čokoladu i druge slatkiše.

Kompanija Hereheys je ozbiljno pristupila svojim planovima da u vrlo bliskoj budućnosti čokoladu proizvodi uz pomoć 3D štampača, ali nije saopštila koliki su troškovi uvođenja novog proizvodnog procesa, kao i ni kada će potrošačima biti dostupna ova vrsta proizvoda.

Trodimenzionalni čokladni proizvodi će biti pravljeni topljenjem čokolade i nanošenjem tankih slojeva debljine od 0.05 milimetara. Ukoliko to kompaniji pođe za rukom, biće to izuzetno veliki uspjeh, pošto je čokolada jedan od najtežih materijala za 3D štampanje, jer njena proizvodnja zahtjeva posebne uslove kontrole u pogledu gustine, a naročito je važna i temperatura na kojoj se proizvodi.

Prošle sedmice na sajmu CES u Las Vegasu kompanija 3D Systems je otkrila i predstavila svoju prvu 3D mašinu koja je potpuno bezbjedna za štampanje jestivih proizvoda. Ona koristi glavu ink-džet štampača za stvaranje slatkiša uz pomoć nanošenja finih slojeva šećera i vode, a nakon toga vrši rekristalizaciju šećera u razne geometrijske oblike.

S druge strane, postoje i kompanije koje već sada tvrde da mogu da uz pomoć 3D štampača naprave repliku ljudske glave od čokolade, i za to naplaćuju između 75 i 120 dolara.

„Mi prihvatamo nove tehnologije kao što je 3D štampanje kao način da naša konditorska industrija stalno drži korak sa vremenom i vrlo smo uzbuđeni što smo na pragu nove forme proizvodnje slatkiša“ rekao je Vilijam Papa, potpredsednik kompanije Hershedž.

S obzirom da je neadvno saopšteno da će ubuduće korisnici programa Fotošopa biti u mogućnosti da kreiraju, modeliraju i štampaju oblike iz svojih kompjutera, izgleda da nije daleko vrijeme kada ćemo možda prestati da idemo u kupovinu u prodavnicu, već ćemo ono što poželimo da jedemo u tom trenutku moći da odštampamo uz pomoć 3D printera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana