Upoznajte pravog letećeg gmizavca iz doba Jure

Agencije
Upoznajte pravog letećeg gmizavca iz doba Jure

Američki paleontolozi otkrili su na jugu Brazila fosile pterosaurusa, prvih letećih gmizavaca iz perioda Jure, prenose danas mediji u SAD.

Naučnici navode da su otkriveni fosili nazvani " Caiuajara dobruski" drugačiji od ostalih fosila pterosaurusa, jer imaju veću izbočinu na lobanji u predjelu očiju od uobičajenih.

Analizom fosila utvrđeno je da su pterosaurusi živjeli u grupama oko jednog pustinjskog jezera na jugu Brazila.

Naučnici navode da su pronašli fosile 47 životinja i dodali da postoji mogućnost da je na tom području živjelo njih 100.

Pterosaurusi su živjeli prije 230 miliona godina i bilo ih je oko 150 vrsta, a izumrli su prije 66 miliona godina.

Prvi fosil te životinje je nađen u 18. vijeku u Njemačkoj. Kasnije su nađeni i drugi u SAD, Brazilu, Kini i u Transilvaniji.

Pterosaurusima su prednji udovi zakržljali, a razvojem opne uspjeli su da polete. Nazivaju ih i "pterodaktili". Kosti te životinje su bile šuplje, što im je činilo tijelo lakšim za letenje. Krilima, u kojima nije bilo kostiju, nisu mahali već su jedrili i lebdjeli u vazduhu. Raspon njihovih krila je dostizao osam metara.

Krila im nisu bila prekrivena perjem, već tankom kožom. Živjeli su na visokom drveću i na planinskim liticama koje su im omogućavale uzletanje.

Novo istraživanje objavljeno je u američkog naučnom časopisu "Plos One ".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana