Unesite proljeće u dom

Anita Janković
Unesite proljeće u dom

Pravoslavni vjernici širom svijeta slave Vaskrs u porodičnom okruženju, prijatnoj, dostojanstvenoj i veseloj atmosferi. Osim pripremanja tradicionalnih jela, domaćice ukrašavaju svoj dom, koji toga dana treba da odiše čistoćom, radošću, raznovrsnošću i šarenilom. Upotrebom jednostavnih detalja koji se tradicionalno vezuju za Vaskrs ukrasite svoj dom, a jaja, korpe, cvijeće, vesele boje i zečići treba da budu centar vaše dekoracije.

Važni detalji u dekoraciji su posuđe i stolnjaci. Izaberite svijetle boje koje će na poseban način dočarati dolazak proljeća. Motivi iz prirode uz kombinaciju ukrašenih jaja, vaskršnjih zeka i neizostavno cvijeće učiniće vaš dom toplim i bajkovitim, baš kakav i treba da bude na ovaj važan praznik. Uz malo mašte, praznična trpeza biće svečana, otmjena i drugačija.

Obavezan element vaskršnje dekoracije su svakako šarena jaja. Kao ukras vaskršnjeg drvca pružaju snažan praznični ugođaj. Bilo da su u jestivom ili dekorativnom obliku, važan su element svečane trpeze.

Prazničnu atmosferu u kuhinji naglasite razigranim bojama zavjesa, jastučićima za stolice i stolnjacima. Najbolje je da odaberete cvjetne motive na kojima će preovladavati žuta, narandžasta ili nježno ružičasta boja jer će unijeti svježinu u prostor. Iskoristite sve čari sezonskog cvijeća za dekoraciju kuhinje jer će je učiniti ugodnom za boravak i pripremu vaskršnjih jela. 

Za dekoraciju stola odaberite stolnjak u toplim bojama poput zelene ili žute, a možete se odlučiti za boju šampanjca koja će se uklopiti uz sve. Da bi vaš sto izgledao još ljepše, možete odabrati i nastolnjak u nekoj drugoj, jačoj boji, koja će oživjeti cijelu priču.

Budite kreativni i napravite razne korpice od papira ili tkanine koje možete napuniti jajima, slatkišima i cvijećem, a zatim ih rasporedite po cijeloj kući. Ukoliko imate djecu, korpice sa slatkišima i bombonama će im se učiniti posebno zanimljivim. Vaskršnje zeke su takođe neizostavan detalj. Bilo da ih kupite ili napravite sami osvježiće vaš životni prostor i dodatno stvoriti ugođaj praznične atmosfere.

Prilikom ukrašavanja naročitu pažnju posvetite dječijoj sobi jer je to poseban doživljaj za mališane. Plišane i čokoladne zečeve, šarene balone, gnijezda sa ukrašenim jajima i ostalim tradicionalnim simbolima Vaskrsa preselite u dječije sobe kako bi osjetili veselje povodom praznika.

Da bi praznična atmosfera bila potpuna, dekorišite i svoj balkon ili baštu uz vjenčiće napravljene od sezonskog cvijeća, ponekog glinenog ili keramičkog zeca, te uz neizostavna drvena ukrasna jaja koja možete okačiti na balkonsku ogradu ili drvo u dvorištu.      

 

Ulaz u dom

Ako želite da ukrasite ulaz u svoj dom i dočekate goste kako dolikuje, uradite to tako što ćete napraviti vijenac od svježih grančica i oko njega omotati pažljivo odabrano sezonsko cvijeće.

 

Svijećnjak

Napunite staklenu teglu ili vazu pijeskom, a zatim unutra ubacite cvijeće, stabljike i tri svijeće. Kako bi cvijeće što duže ostalo svježe, neka pijesak bude vlažan.

 

Tanjir

Prilikom dekoracije stola, izaberite svijetli stolnjak na koji ćete postaviti cvjetne tanjire. Na tanjir stavite jednobojnu, svijetlu salvetu oko koje ćete vezati ukrasnu traku. Da bi efekat bio potpun, na tanjir dodajte oslikano jaje.

 

Proljećni sto

Dajte vašem stolu dozu proljećne groznice sa sezonski prikladnim bojama i motivima. Kombinujte živopisnu zelenu sa bež. Odaberite stolnjak ili salvete sa šumskim ili biljnim motivima i stavite lijep buket cvijeća, što će dodatno upotpuniti cijelu priču.

 

Vaskršnja korpica

Napravite sami korpicu za jaja, slatkiše ili bombone. Izrežite 16 jednakih dijelova šarene tkanine omjera 2,5 puta 1,2 centimetra. Uzmite kanap i omotajte ga tkaninom tako da se ne vidi. Motajte polovinu dobijenog užeta ukrug lijepeći ga sve do kraja. To ćete iskoristiti kao bazu. Drugu polovinu lijepite uspravno. Zavisno od želje, korpica može ići u širinu ili ne. Od preostale tkanine napravite ručke.

 

Viseći ukrasi

Upotrijebite glinu za pravljenje različitih figurica, kao što su jaja, zec ili koke. Ostavite rupicu na vrhu kroz koju ćete provući konac i zakačiti ih na metalni stalak ili bilo koje drugo mjesto u kući.

 

Flašice u obliku zeca

Iskoristite male plastične flaše da napravite slatke kutije za bombone. Skinite etiketu, dodajte uši i kapicu (korpica od kolača) i docrtajte lice. Stavite u njih bombone i ukrasite kuću ili obradujte nekog mališana.

 

Vesele činije

Ukrasite obične staklene vaze krep papirom ili dekupaž ljepilom, te osvježite kuću na veoma lijep način. U vaze stavite šarena jaja ili cvijeće i dobićete divan ukras za vaš dom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana