U Ulmu najveću pažnju privukla Ajnštajnova novosadska lula

Srna
U Ulmu najveću pažnju privukla Ajnštajnova novosadska lula

Novi Sad/Ulm – Najveću pažnju posjetilaca izložbenog paviljona Novog Sada na Dunavskom festivalu u njemačkom gradu Ulmu izazvao je tri-de model lule Alberta Ajnšatajna koju je na poklon dobio od tasta Miloša Marića 1905. godine, saopštio je Kulturni centar Novog Sada.


Miloš Marić, otac Mileve, supruge slavnog naučnika, poklonio je Ajnštajnu lulu 1905. godine prilikom njegovog prvog boravka u Novom Sadu.

Do Dunavskog festivala popularna "Ajnštajnova novosadska lula", u obliku labudovog vrata sa srebrenim okovom na obodu, mogla se samo vidjeti na specijalni zahtjev, i to u Muzeju grada Novog Sada.

Poslije završetka Festivala u Ulmu, tri-de prikaz čuvene lule može se pogledati na platformi bbns.rs, a u polje za pretragu potrebno je ukucati "lula Alberta Ajnštajna".

Osim "Ajnštajnove novosadske lule", posjetioci novosadskog paviljona u Ulmu mogli su vidjeti izložbe razglednica nacionalnih zajednica koje žive u Novom Sadu, izložbe povodom 150 godina od preseljenja Matice srpske u Novi Sad, kao i druge sadržaje kojim je predstavljena gradska kultura na Festivalu u Ulmu.

Paviljon Novog Sada posjetila je i Sabina Majgelj, direktor Dunavskog festivala, koja se zadržala u dužem razgovoru s direktorom Kulturnog centra Novog Sada Andrejom Fajgeljom.

Dunavski festival u Ulmu, deveti po redu, počeo je prije dva dana i traje do 13. jula.

Taj festival je najmasovnija i najznačajnija promotivna manifestacija u dunavskom regionu koja se održava svake druge godine.

Za to vrijeme hiljade predstavnika podunavskih zemalja, gradova i regija, promovišu svoje kulturno nasljeđe, privredne potencijale, te jačaju dunavsko zajedništvo i evropsku saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana