Trogodišnja devojčica ima IQ 162

Agencije
Trogodišnja devojčica ima IQ 162

Trogodišnja Elis Ejmos iz Gilforda u Velikoj Britaniji spada u najinteligentnije ljude na planeti. Njoj je IQ testom ustanovljen nevjerovatan koeficijent inteligencije - 162, kakav imaju samo najistaknutiji intelektualci (bilo u sadašnjosti ili prošlosti).

 Djevojčica je time poslala i jedan od najmlađih članova Mense, udruženja superinteligentnih ljudi, koje među svojim članovima ima samo 18 predškolaca.

Mala Elis, čiji su roditelji Vitalij i Tatjana ruskog porijekla, dobro govori engleski i ruski, u predškolskoj ustanovi Rajdershil Skul u Gildorfu ističe se u čitanju, pisanju i računanju, a u slobodno vrijeme voli da čita bajke, da pleše, slika i pravi ručne radove.

Na svom uzrastu prilagođenom Stenfrod - Binetovom testu, kojim se mjere razmišljanje, znanje, obrada vizuelno-prostornih podatak i radna memorija - djevojčica je ostvarila rezultat od 162 poena, čime se ubraja u gornjih 10% ljudske vrste i možda čak i nadmašuje čuvenog fizičara Stivena Hokinga, koji svoj IQ nikada nije zvanično otkrio, ali nagađa se da je negdje između 160 i 165.

Izvršni direktor britanskog ogranka Mense Džon Stivenidž kaže da su “oduševljeni štoje Elis pristupila udruženju”, jer cilj Mense, između ostalog, predstavlja i “obezbjeđivenje pozitivnog okružanja za talentovanu djecu, kako bi mogla da se razvijaju i da imaju koristi od druženja sa drugim pametnim mališanima”.

Najmlađa osoba koja je ikada primljena u britanski ogranak Mense bila je Elis Ten Roberts. Ona je 2009, kada je postala član, imala dvije godine i četiri mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana