Tresao se vulkan, Japan dobio novo ostrvo

B92, Guardian
Tresao se vulkan, Japan dobio novo ostrvo

Ostrvo prečnika dvjesta metara pojavilo se 20. novembra skoro hiljadu kilometara južno Tokija, nakon erupcije vulkana na nenaseljenom ostrvu Nišinošima, u oblasti čuvenog, seizmički veoma aktivnog, “vatrenog prstena Pacifika”.

Prvi znaci vulkanske erupcije uočeni su još u utorak, 19. novembra, kada je primjećen oblak gustog crnog dima praćen ekpslodiranjem kratera. Dan kasnije, u neposrednoj blizini ostrva Nišinošima uočeno je još jedno, do sada nepoznato ostrvo, prenosi Gardijan pozivajući se na izvore agencije AP.

Vulkanolog Kiroši Ito, koji je odlično upoznat sa ovim seizmički aktivnim predelom, kazao je za FNN da je veoma moguće da će ostrvo vremenom nestati, uslijed erozije i tektonskih poremećaja.

“Ali bi moglo i da ostane tu zauvijek”, navodi on.

Nastanak novog ostrva zvaničnici Japana pozdravili su i kao proširenje svoje teritorije. Političar Jošihide Suga dodao je da vlada ne bi trebalo da žuri sa imenovanjem ostrva, jer su slične situacije beležene i ranije, ali su ostrva uvijek ponovo nestajala.

“Ukoliko to postane zaista pravo ostrvo, bićemo srećni da imenujemo našu novu teritoriju”, kazao je on.

Posljednja vulkanska erupcija u toj oblasti zabilježena je sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka, a najveći dio erupcija do sada se odvijao ispod površine vode.

Slična situacija zadesila je u septembru i Pakistan, kada se nakon snažnog zemljotresa takođe pojavilo još jedno ostrvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana