Tamna materija vlada kosmosom

Agencije
Tamna materija vlada kosmosom

Vašington - “Most” od tamne materije koji spaja dvije grupe galaksija - zaista postoji, potvrdili su naučnici, prenose agencije.

Vjeruje se da džinovske “mreže” od tamne materije čine “kostur” vasione i da drže na sebi običnu vidljivu materiju – zvijezde i galaksije.

Pošto se brzina zvijezda, udaljenih od njihovih centara, ne smanjuje, kao kod planeta u Sunčevom sistemu, naučnici su smatrali da se to može objasniti samo prisustvom ogromne skrivene mase, raspodjeljene po čitavoj galaksiji.

Dijelovi tamne materije otklanjaju čestice svjetla koje prolaze kroz njih od udaljenih objekata, zato posmatrač na Zemlji vidi iskrivljenu sliku.

Tu su pojavu naučnici nazvali “gravitacionim liniziranjem”.

Jorg Ditrih, naučnik iz Minhena, istražio je prostor između dvije grupe galaksija u sazvežđu Kita, udaljenom 2,7 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje.

Međuprostor je iskrivio sliku 40 hiljada galaksija, koje se nalaze na pozadini!

Prema stepenu iskrivljenosti izračunata je masu čitavog međuprostora.

Zvijezde, međugalaksijski gas i prašina, iznose najviše 19 odsto.

Preostalih 81 odsto zauzima tamna materija, jer se drugačije ne može objasniti toliko jako otklanjanje svjetlosnih zraka.

Naučnicima je mnogo pomogao raspored galaksijskih grupa.

Most između njih je okrenut duž linije pogleda zemaljskog posmatrača, a na račun toga se prelamanje svetlosti višestruko povećalo.

Ruki ekspert Vladimir Surdin objašnjava da tamne materije podsjećaju na mrežu za ribolov, samo ne dvodimenzionalnu, već trodimenzionalnu, koja popunjava čitav prostor.

Tamo, gdje se presjecaju niti te mreže, primjetni su “čvorovi”, a “niti”, koje ih spajaju, nisu primjetne.

“Čvorovi” su odavano primjećeni, a sada su uočene i “niti”.

Otkriće potvrđuje standardni kosmološki model – uobičajenu predstavu o razvoju vasione, u kojem najvažniju ulogu igra tamna materija.

Neki naučnici u SAD i svijetu, poznati kao futurolozi, vjeruju da se kroz tunele tamne materije može prolaziti nezamislivom brzinom, što bi moglo da skrati i međugalaktička putovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana