Svijetleće kugle iznad Kragujevca VIDEO

Blic
Svijetleće kugle iznad Kragujevca VIDEO

BEOGRAD - Iznad centra Kragujevca građani su na nebu vidjeli svijetleće kugle, piše “Blic”.

Neobičnu pojavu snimio je preksinoć amaterskom video kamerom Marko Protić sa terase svog stana, koji navodi da je jednu kuglu na večernjem nebu prvi zapazio njegov otac Boško.
- Mislili smo da je u pitanju meteor, jer je ta kugla za sobom ostavljala svetleći trag. Međutim, nije pala na zemlju, nego je nastavila da se kreće horizontalno - priča Marko Protić.
Protić navodi da su se za njom pojavile i druge, pa kaže da je pomislio da su u pitanju helikopteri, ali kada su dvije počele da se mimoilaze, veoma blizu, ostali su zbunjeni.
- Videli smo ukupno šest takvih objekata i voleo bih da znam o čemu je reč - kaže on.
On tvrdi da je snimak autentičan i da nije mijenjan ili dorađivan na bilo koji način.
- Prvi objekat koji se pojavio nisam snimio. Moj otac i ja smo sedeli na terasi i pili kafu, gledali ga, a onda su se pojavili drugi. Tada sam uzeo kameru i krenuo da snimam - priča Protić.
Doktor za naučnu oblast astrofizike na kragujevačkom Prirodno matematičkom fakultetu Saša Simić pregledao je snimak i kaže da to nisu “planete, nisu komete, a ni meteori”.
- Nije reč ni o avionima, niti o helikopterima, jer oni često emituju svetlost, ali sasvim drugačiju od ove. Sigurno je samo to da su ovi objekti leteli u atmosferi - kaže Simić.
U Astronomskom društvu “Ruđer Bošković” kažu da se takve pojave na nebu često dešavaju, ali da objašnjenja ne postoje uvijek, kao i objašnjenje da li je riječ o nečemu ovozemaljskom.
List dodaje da se sumnja da je riječ o takozvanim vatrenim loptama.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana