Sve nuklearne eksplozije u 15 min.

Agencije
Sve nuklearne eksplozije u 15 min.

Ovih dana sve oči uprte su u zategnuti odnos Sjeverne Koreje i ostatka planete, zbog brojnih nuklearnih proba. Ne bi li još jednom ukazao na ranije katastrofe, japanski umjetnik Isao Hašimoto ponovo je skrenuo pažnju na svoj umjetnički projekat "1945 - 1988".

Rad na zastrašujućem prikazu mape na kojoj se nevjerovatnom brzinom smijenjuje više od dvije hiljade nuklearnih proba Hašimoto je počeo još 2003. godine.

Kao simbolčki naziv rada odabran je broj "2053" što je upravo broj nuklearnih eksplozija koje su se desile od 1945. do 1998. godine.

"Ovo je djelo rađeno iz ptičje perspektive, sa pogledom na istoriju u kojoj je svaki mjesec ‘sabijen’ u jednoj sekundi. Nisam koristio nijedno jedino slovo, kako bi rad bio razumljiv ljudima iz cijelog svijeta, bez obzira na jezičku barijeru", objašnjava Hašimoto.

On dodaje da zvuci, boje i cjelokupni prikazu eksplozija treba da upečatljiv način da dočaraju sve što su ljudi činili sa nuklearnim materijama, i to samo u drugoj polovini vijeka. Kako se video primiče kraju, odnosno sadašnjem trenutku, postaje evidentno da je tek mali dio zemlje zaobišla nuklearna histerija, te da se eksplozije nižu jedna za drugom sve većom brzinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana