Sujevjerje živi i u svemiru

B92
Sujevjerje živi i u svemiru

Iako su nastali šezdesetih, mnogi rituali u američkoj i ruskoj svemirskoj agenciji i danas postoje i različiti su - od neobičnih do bizarnih, piše Dejli mejl.


Prije lansiranja, ruski kosmonauti moraju da obave dosta zadataka - od dobijanja blagoslova, šišanja, potpisa na vratima i mokrenja na autobuskom gumama.

U Americi, astronauti imaju hula-hop koji preskaču, igraju poker dok komandujući misije ne izgubi, dok se uspješno lansiranje slavi pasuljem i kukuruznim hljebom, a trenuci slijetanja praćeni su uz činije s kikirikijem.

Aprila 1970. godine misija Apolo 13 se vratila kući nakon što se desila eksplozija kiseonika. Ovaj događaj je šokirao sve u Nasi, a administrator Džejms Begs je postao toliko uplašen od broja 13 da skoro nije postojala misija koja je nosila u svom imenu taj broj.

Ovo je samo jedno od mnogih sujevjerja koje dokazuje da to što ste astrofizičar ne mora da znači da niste čovjek od vjere.

Sujevjerja i rituali postoje u mnogim svemirskim agencijama, od činija s kikirikijem do mokrenja na autobuske gume.

Strah od broja 13 ili triskaidekafobija možda djeluje neobično ili iritantno za nekoga ko se bavi svemirom, međutim to je razlog za čudan brojčani sistem svemirskih letjelica koje su lansirane od 1981. do 2011. godine.

Svaka svemirska misija je kodirana slovima STS, i praćena je brojevima misije. I tako je bilo do desete misije, koja umjesto da bude nazvana STS-10 nazvana je STS-41-B.

To je učinjeno zato što se trinaesta misija bližila, a Džejms Begs nije dozvolio da se misija zove STS-13, posebno nakon Apolo 13 katastrofe.

Slično sujevjerje došlo je iz Rusije, a započeli su ga astronauti iz Kazahstana 12. aprila 1961. godine gdje je Jurij Gagarin, prvi čovjek u svemiru, stao da se olakša na autobusku gumu prije ulaska u šatl.

On je to, naravno, učinio iz nužde, ali je to postala tradicija za muške ruske astronaute - da uriniraju na gume autobusa koji ih voze na lansiranje kao što je Gagarin to uradio prije mnogo godina.

Kosmonautkinje nisu obavezne da učestvuju, ali su mnoge nosile urin sa sobom i polivale ga po gumama.

Svi astronauti takođe se potpisuju u Gagarinovu knjigu gostiju u njegovoj staroj kancelariji, prije odlaska na put. Ova knjiga sadrži sve potpise na stotine astronauta koji su krenuli sa ovog kosmodroma.

Nekada su Amerikanci jeli biftek i jaja za doručak na dan putovanja, ovaj obrok imao je Alan Šepard na svom letu 5. maja 1961. godine, nekoliko nedjelja poslije Gagarina.

Čini se da sujevjerje neće nestati. S obzirom na prirodu, pritisak i opasnost posla, nije čudno što su amajlije i talije usvojene. I ko zna šta će budućnost donijeti, možda će prvi astronaut koji kroči na Mars odigrati partiju pokera prije poslaska sa Zemlje.

Američki vs. ruski rituali

 

Američki

- Na dan lansiranja astronauti NASA jedu jaja i biftek u znak sjećanja na Alana Šeparda.

- Prije lansiranja, ekipa igra poker dok glavnokomandujući ne izgubi

- Prije ručka, ekipa dobija kolač koji niko ne treba da pojede.

- U svlačionici, astronauti sjedaju na istu stolicu sa naslonjačem kao u Apolo eri

- Nema misije koja je imala broj 13, poslije neuspješne misije Apolo 13

- Činijice s kikirikijem su srećna amajlija za razna slijetanja

- Slijetanja s ljudskom posadom se slave uz obrok od pasulja i kukuruznog hljeba

- Poslije uspešne misije, početnicima se sijeku kravate

Ruski

- Kosmonauti se upisuju u knjigu Jurija Gagarina prije polaska u svemir

- Ekipi je zabranjeno da gleda postavljanje rakete, već idu na šišanje

- Na dan lansiranja kosmonauti moraju da se potpišu na svoja vrata i doručkuju uz šampanjac

- Ruski pravoslavni sveštenik mora da blagoslovi posadu prije polaska

- Na putu do letjelice, kosmonauti često uriniraju na gume, kao što je to učinio i Gagarin

- Mala amajlija, često i igračka, visi na Sojuzu i lebdi kada su u orbiti

- Nema misije koja može da počne 24. oktobra otkako se desila ona iz 1960. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana