Šta životinje vide u ogledalu?

Njuska.com
Šta životinje vide u ogledalu?

Da li životinje prepoznaju sebe u ogledalu? Kako se ponašaju kada prvi put otkriju svoj odraz. Test sa ogledalom na životinjama se primjenjuje od šezdesetih godina prošlog vijeka i česta je metoda istraživanja inteligencije životanja.

Psiholozi smatraju da je prepoznavanje lika u ogledalu izuzetno važan test, koji ukazuje na normalan kognitivnan razvoj. Ovaj test se kod životinja koristi kao dokaz za postojanje samosvjesti. Za sada se zna da šimpanze, orangutani, gorile, delfini, kitovi i slonovi imaju ovu sposobnost. U grupu samosvjesnih životinja spada i ptica iz porodice vrana kao i svraka.

Tokom brojnih istraživanja utvrđeno je da svinje ne pokazuju znake prepoznavanja sopstvenog lika, ali su u stanju da bez greške preko ogledala lociraju hranu koja se nalazi iza njih .

Kada su kućni ljubimci u pitanju rekaciju se veoma različite, često reaguju kao da vide drugu životinju. Nakon iznenađenja, prelaze na test njuškanja, gdje ne uspijevaju da osjete svoj, ali ni miris druge životinje. Jedni će pipkati i gurkati ogledalo, drugi će se ljutiti i lajati, a možda u uplašiti se. Poslije nekog vremena će odustati i skloniti se. Vremenom će nakon brojnih ponavljanja i nedostatka mirisa uglavnom mnogi shavtiti da ustvari vide svoj odraz u ogledalu, a ne neku drugu životinju.

Test sa ogledalom

Test sa ogledalom šezdesetih godina, osmislio je psiholog Gordon Galup. Navodi se da je na ovu ideju došao dok se sam brijao ispred ogledala. Test je primjenjivanna majmunima, koji su izlagani sopstvenim obrisima u ogledalu, a zatim su im u anesteziji obojili dijelove iznad obrva ili na uhu i zatim su ih opet stavljali pred ogledala. Većina je i dalje bila u stanju da prepozna svoj odraz.

Tako su dvije vrste primata, šimpanze i orangutani, u 75% slučajeva prošli ogledalo test – dodirivajući obojene mrlje na svom licu – što je za Galupa bio dokaz za njegovu tvrdnju da su ove vrste zapravo samosvjesne.

Međutim biolog sa Harvarda Donald Grif smatra da nema puno smisla misliti da samo dvije vrste primata, koje su prošle ovaj test, pokazuju tendenciju samosvjesti, već tu osobinu moraju imati i ostale vrste majmuna, a vrlo vjerovatno i druge životinje. Naučnici su posljednjih godina radili ovaj test sa brojnim životinja i pokazali su da se pored majmuna, u ogledalu prepoznaju i slonovi, orke, delfini, ali i vrane i svrake.

Ono što je zanimljivo, a što tvrdi Danijel Povineli, kognitivni naučnik sa Univerziteta u Luzijani, jeste da čak mala djeca koja su izložena ovom testu do određenog uzrasta, u velikom broju slučajeva, ne uspijevaju da prođu ovaj test.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana