Šta uzrokuje ogromne okeanske podvodne talase?

Huffington Post
Šta uzrokuje ogromne okeanske podvodne talase?

Najveći okeanski talasi na svjeru prolaze kroz Luzon tesnac u Kini i mogu da dostignu visinu od 170 metara. Na svu sreću po brodove koji se kreću kroz vode između Tajvana i Filipina, ovi masivni talasi jedva da stižu do površine.

Međutim, razumijevanje ovih podvodnih talasa, koji se mogu naći širom svijeta, izuzetno je značajno za naučnike kako bi bili u stanju da naprave model klime Zemlje a moguće je da ovi talasi pomjeraju velike količine toplote, soli i nutrijenata širom okeana.

"U pitanju je važan dio slagalice koji nam nedostaje kada je pravljenje modela klime na Zemlji u pitanju. Trenutni modeli nisu u stanju da uhvate ove procese", izjavio je Tomas Pikok, mehanički inženjer sa MIT univerziteta.

Nova studija otkriva kako se podvodni talasi dižu sa dna okeana. Model naučnika pokazuje kako su dva podvodna grebena savršena za stvaranje gigatnskih podvodnih talasa.

Naučnici vjeruju da se ovakvi talasi mogu vidjeti u brojnim okeanima i da mogu uklanjati toplotu iz plićih dijelova okeana.

Ovi talasi mogu potencijalno predstavljati "ključan mehanizam za prebacivanje toplote sa površine okeana u njegovu dubinu", smatra Pikok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana