Šta je zapravo feng šui?

lifepress
Šta je zapravo feng šui?

Na ovo jednostavno pitanje nemoguće je dati jednostavan odgovor. Najednostavnije, feng šui je drevna umjetnost i nauka razvijena prije više od tri hiljade godina u Kini.

Feng šui je sposobnost tijela da otkrije i spozna kako da balansira energijama koje su mu date u određenom prostoru i uz pomoć njih obezbijedi zdravlje i dobru sreću za sve ljude koji u tom prostoru borave.

Feng znači vjetar, šui znači voda, a u kineskoj kulturi vjetar i voda su povezani sa dobrim zdravljem tako da dobar feng šui znači dobro zdravlje i sreću, a loš nesreću i bolest. Baziran je na taoističkoj viziji razumevanja prirode, praktično ideji da je tlo živo i ispunjeno energijom (chi).

Istorija feng šuia

Drevni Kinezi vjerovali su da energija zemljišta može da sruši ili izgradi kraljevstvo. Teorija dobra i zla (yin i yang) kao i pet feng šui elemenata su neki od osnovnih aspekata feng shuia po Taositima.

Kako započeti feng šui?

Glavni alat koji vam je potreban da i u svoj prostor uvedete ovo drevno kinesko vjerovanje jesu feng šui energetske mape koje se nazivaju bagua, a to je u stvari osmougaoni predmet koji sadrži simbole drevnog kineskog proročanstva na kome se feng šui bazira. Ako poznajete energetsku mapu svog doma spoznaćete i vezu između feng šui dijelova vašeg doma sa određenim dijelovima vašeg života.

Ova nauka vam nudi mnogo raznih opcija za poboljšanje vašeg života, a potencira unošenje akvarijuma, kristala i malih fontana u vaš dom, do pravilne upotrebe boja i satova. Mnogo je načina da poboljšate energiju u vašem domu ili kancelariji uz pomoć feng šuia.

Veoma je važno da shvatite da postoje mnoga različita proučavanja i škole feng šuia kao i jaki kulturološko simbolički aspekt ove nauke/umjetnosti sa kojom treba pametno da postupate. Nakon što shvatite osnove biće vam jasno zašto se feng shui način uređenja prostora koristi u mnogim kućama i kancelarijama širom svijeta.

Pogledajte video sa deset najvažnijih feng šui savjeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana