Šta je Ajnštajn poručio Mariji Kiri?

Agencije
Šta je Ajnštajn poručio Mariji Kiri?

Albert Ajnštajn gajio je veliko poštovanje prema Mariji Kiri i u jednom pismu je čak posavjetovao kako da se nosi sa "zlim jezicima".

U seriji pisama objavljenim ove nedjelje, nalazi se i ono koje je Ajnštajn uputio Mariji Kiri zbog nepravde koju je trpjela.

Kiri, prva žena dobitnica Nobelove nagrade, nije uspjela da uđe u Francusku akademiju nauka.

To se vjerovatno desilo zato što je bila žena i ateista, što joj nije išlo u prilog u društvu 20. vijeka. Štaviše, javnost, vjerovatno iz istog razloga, bila je vrlo oštra prema njoj.

Evo šta joj je Ajnštajn poručio:

Poštovana gospođo Kiri,

Nemojte mi se smijati što vam pišem, a nemam ništa razumno da vam poručim. Ipak, ja sam toliko bijesan zbog načina na koji se javnost usuđuje da se bavi Vama, da apsolutno moram da dam oduška tom osjećanju. Ubijeđen sam da Vi prezirete tu rulju, bilo da Vas obasipa poštovanjem ili pokušava da zasiti svoju žeđ za senzacionalizmom! Moram da Vam kažem koliko se divim Vašem intelektu, Vašoj energiji i Vašoj iskrenosti i smatram se srećnim što sam bio u Vašem društvu u Briselu. Svako ko se ne ubraja u ove reptile sigurno je srećan, sad kao i ranije, što imamo takve ličnosti među nama, poput Vas i Lanževena, prave ljude s kojima sam imao čast da budem u kontaktu.

Ako rulja nastavi da se bavi Vama, onda jednostavno nemojte čitati te budalaštine, nego ih ostavite reptilima koji su ih i fabrikovali.

S najdubljim poštovanjem prema Vama, Lanževenu i Perenu,

Vaš A. Ajnštajn

P.S. Odredio sam statistički zakon kretanja dvoatomskih molekula u Plankovom polju zračenja u smislu komične dosjetke, naravno, uz ograničenje da pokreti strukture prate zakone standardne mehanike. Ipak, moja nada da ovaj zakon važi i u stvarnosti je vrlo mala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana