Šta bi ljekari zaista htjeli da znate

Huffington Post
Šta bi ljekari zaista htjeli da znate

Doktori se skoro uvijek trude da budu neutralni i objektivni, uglavnom zbog toga što ne žele da osramote ili previše uzbude pacijente. Međutim, pet doktora je sa čitaocima sajta Huffington Post podjelilo pet stvari koje bi voljeli da otvoreno kažu pacijentima.

Vaš posao vas ubija

„Vrlo je teško reći pacijentu da mora da pronađe nov posao, posebno sada kada je ekonomska situacija jako teška za sve. Međutim, stres može izazvati ozbiljne kardiovaskularne probleme. Ukoliko ne promjenite situaciju koja vam izaziva stres, rizikujete svoje zdravlje i potencijalan srčani udar, moždani udar pa čak i iznenadnu smrt", smatra Anabel Volgman, medicinski direktor Raš centra za srce u Čikagu.

Sunce je loše za vas, i tačka.

„Pojedine osobe vjeruju da ih ten čini više seksi, ili da su im potrebni UV zraci kako bi dobili vitamin D – iako ovaj vitamin u dovoljnim količinama možemo unijeti i kroz ishranu. U idealnim uslovima, odmah bi rekao pacijentima, pogotovo onima koji imaju veći rizik za dobijanje raka kože, da izbjegavaju izloženost suncu koliko god je to moguće. Niko nije imun na rak kože", smatra Robert Kirsner, glavni dermatolog bolnice Univerziteta u Majamiju.

Traženje informacija na Guglu je gubljenje vremena

„Otkrio sam da ljudi prije nego što me posjete sve svoje simptome i potencijalnu bolest pokušavaju da otkriju na internetu. Ukoliko svoje informacije dobijaju iz dobrog izvora, to je dobro, međutim, dešava se da pacijent pronađe neke informacije koje ga zabrinu, i onda je u neizvesnosti i po nekoliko dana prije nego što dođe vremije za posjetu ljekaru. To je frustrirajuće. Želim da pacijenti znaju da svaka osoba ima jedinstven genetski sklop – jedna dijagnoza ne može se generalizovati za sve osobe", tvrdi Kristofer Otri, ginekolog i onkolog Bet Izrael medicinskog centra u Bostonu.

Uzimanje antidepresiva bez uputstva je potpuno ludo

„Lijekovi mogu da promjene nečiji život na način koji je za mnoge potpuno magičan. Onda se desi da me jednog dana posjeti osoba koja se žali da je depresivna ili nervozna samo zato što je prestala da uzima antidepresive. Ponekad mi dođe da kažem: „Pa šta ste mislili da će se desiti!?". Postoje ozbiljne fizičke reakcije ukoliko naglo prestanete da uzimate lek ili ukoliko ne pratite uputstva ljekara, od mučnine do promjena raspoloženja", smatra Filip Maskin, profesor kliničke psihijatrije Medicinskog centra Univerziteta Kolumbija.

Potrebno je da se prinete za svoje zdravlje isto koliko se i doktor brine

„Natjerati ženu da sebe stavi na prvo mjesto u životu je poseban izazov pošto su za njih uvijek preči muž, djeca, posao... Međutim, ukoliko su vježbanje i zdrava ishrana na samom dnu vaše liste prioriteta, nikada nećete stići do njih. Ukoliko bih zaista uspio da ubedim svakog pacijenta da je potrebno da sebe stavi na vrh liste prioriteta, to bi znatno pomoglo svima", mišljenja je Heder Barton, šef interne medicine Permanente medicinske grupe u Koloradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana