Solarna oluja ide ka Zemlji

Agencije
Solarna oluja ide ka Zemlji

Eksplozija u sunčevoj atmosferi 9. februara izazvala je erupciju uperenu pravo ka Zemlji.

Ova solarna oluja je klase C2.4, pa neće ugroziti strujnu mrežu na Zemlji, satelite ili astronaute u svemiru, ali bi mogla da uzrokuje pojavu aurora, saopšteno je iz američke svemirske agencije NASA.

  Solarna erupcija, odnosno izbacivanje koronalne mase (CME), dogodila se juče u 7.30 sati GMT. Talas nabijenih čestica kreće se ka Zemlji brzinom od skoro 2,9 miliona kilometara na sat, preneo je portal “Spejs”.

Erupciju na Suncu fotografisala je Solarna i heliosferna opservatorija (SOHO), zajednička misija NASA-e i Evropske svemirske agencije (ESA).

Izbacivanje koronalne mase je erupcija nabijenog solarnog materijala koji ispaljuje solarne čestice u svemir. Kada je uperena ka Zemlji, može da stigne do naše planete za jedan do tri dana.

“U prošlosti su CME ovakve jačine imale malo efekta . Ova erupcija može da uzrokuje aurore kod polova, ali je malo vjerovatno da će poremetiti električne sisteme na Zemlje, GPS ili satelitske komunikacione sisteme”, naveli su zvaničnici NASA u saopštenju.

Sunce je trenutno u aktivnom period svog 11-godišnjeg ciklusa, čiji se vrhunac očekuje ove godine. Ovo je 24. solarni ciklus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana