Snimljen rijedak meteorološki fenomen – “duh”

Agencije
Snimljen rijedak meteorološki fenomen – “duh”

London - Američki fotograf je snimio fotografije i video na kojima se vidi neobična atmosferska pojava – sprajt, prenose agencije.

Fotograf Džejson Arns, specijalizovan za fotografisanje neba, letio je u avionu iznad oluje u Koloradu i uspio da zabilježi kratkotrajan bljesak crvene boje.

Sprajtovi odnosno duhovi vazduha ili crveni vilenjaci, kako ih još zovu, vrsta su električnih pražnjenja u atmosferi koja se za razliku od običnih munja, javljaju veoma visoko iznad olujnih oblaka.

Arns je letio specijalnim avionom američkog Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja i snimio je sprajt kamerom sa velikom brzinom.

Prošlog mjeseca jedan sprajt je fotografisan i iz Međunarodne svemirske stanice.

Sprajtove, za razliku od munja, ne privlači zemlja već stratosfera i nastaju na visini od 50 do 90 kilometara iznad Zemljine površine.

Uglavnom su crvene ili narandžaste boje, ponekad sa plavom bojom na nižim dijelovima i javljaju se u raznim oblicima, najčešće podsjećaju na meduze ili se sužavaju u donjem dijelu.

Sačinjeni su od hladne plazme.

O sprajtovima se ne zna mnogo, njihovo postojanje je potvrđeno 1989. godine kada su prvi put snimljeni, mada su naučnici još u osamnaestom vijeku govorili da bi se električno pražnjenje moglo javiti i u gornjim slojevima atmosfere.

Smatra se da nastaju pri najjačim olujama sa grmljavinom.

Traju samo nekoliko milisekundi i rijetko kad se mogu vidjeti golim okom.

Naziv sprajt, odnosno duh im je dao doktor Dejv Sentmen sa Univerziteta u Aljaskoj, po uzoru na likove iz djela “San ljetnje noći”, Vilijama Šekspira.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana