Šest mitova o dehidraciji

Huffingtion Post
Šest mitova o dehidraciji

Svakoj ćeliji u ljudskom tijelu je potrebna voda kako bi funkcionisala. Voda nam je potrebna kako bi regulisali tjelesnu temperaturu, da štitimo zglobove i organe. Većina nas tokom dana popije barem malo vode, međutim, kako polako dolaze topli dani, voda postaje sve važnija. Pogledajte neke mitove o dehidriranosti i činjenice koje stoje iza njih.

Dehidracija je neugodna ali nije opasna

Iako će većina ljudi osjetiti samo blage simptome dehidracije poput glavobolje, oni mogu postati ozbiljni i zahtjevati medicinsku pomoć. Ozbiljne komplikacije uključuju otok mozga, napade, prestanak rada bubrega pa čak i smrt, sudeći po klinici Mejo.

Ukoliko smo žedni, već smo dehidrirani

Nikada nije kasno. Zapravo, kada smo žedni organizam pokušava da nam kaže da pijemo vodu. Kada smo žedni, deficit vode u organizmu je minoran i u pitanju je manje od 1 procenta, tvrdi dr Stenli Goldfarb, profesor medicine sa Univerziteta Pensilvanija.

Potrebno je da svi pijemo 8 čaša vode dnevno

Ovo pravilo je odavno zastarjelo i danas ga propagiraju uglavnom kompanije koje prodaju flaširanu vodu. medicinski institut (IOM) preporučuje ukupno tri litre tečnosti za muškarce i 2.2 litra za žene.

Ovo se zapravo odnosi na bilo koju tečnost a tu se računa čak i hrana pošto 20 odsto tečnosti koju unesemo dnevno dolazi iz hrane.

Providan urin je znak dehidracije

Iako posmatranje boje urine nije baš nešto što se većini čini prijatnim, ona nam može reći da li je organizmu potrebna voda i to bukvalno u realnom vremenu.

Međutim, ne tražite providan urin već blago žut, ali imajte na umu da pojedini suplementi i hrana mogu promijeniti njegovu boju.

Nikada ne možemo unijeti previše vode

Pretjerana hidratacija može biti opasna, ali je na svu sreću jako rijetka.

Previše vode može izazvati hipnoatremiu kada su nivoi natrijuma toliko razblaženi da ćelije počinju da otiču, sudeći po klinici Mejo. Simptomi uglavnom uključuju vrtoglavicu, mučninu, glavobolju i umor a može eskalirati u napade i komu.

Međutim, da bi se „otrovali vodom" potrebno je da popijete izuzetno velike količine vode.

Kafa dehidrira organizam

Ovo je tačno jedino ukoliko neko pretjera sa njenim unosom. Iako kafein dehidrira, voda u kafi, i čaju, nadoknađuje njegov efekat. Sudeći po klinici Mejo, ukoliko konzumirate više od 500 miligrama kofeina dnevno – otprilike pet šolja kafe, to vas može dovesti u rizik od dehidriranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana