Sedam svakodnevnih navika opasnih po zdravlje

24sata.hr
Sedam svakodnevnih navika opasnih po zdravlje

Nezdrave navike kao što su pušenje, alkohol, nedostatak fizičke aktivnosti kao i brza hrana poznati su po lošem uticaju na zdravlje. Međutim, veliki je broj stvari koje ljudi upražnjavaju svakodnevno, a koje imaju podjednako loše rezultate po zdravlje, čak mnogo lošije nego što nam pada na pamet.

Ukoliko želite da sačuvate sebe od svih negativnih uticaja, postanite svjesni neprijatelja koji vrebaju sa svih strana.  

Preskakanje kontraceptivnih pilula

Ovo vas neće dovesti u zdravstvene teškoće, ali jedna preskočena pilula mogla bi da rezultira trudnoćom. Na svakih 100 žena koje koriste oralnu kontracepciju, od dvije do devet žena koje su preskočile da popiju pilulu zatrudne. Za optimalnu zaštitu pilule treba piti uvijek u isto vrijeme, a ginekolozi savjetuju da, ako ste zaboravili da popijete jednu, učinite to čim se sjetite. Takođe, preporučuje se korišćenje i dodatnih mjera zaštite, poput kondoma.  

Sunđer za pranje posuđa

Korišćenje istrošenih kuhinjskih sunđera, dok se ne raspadnu, loše utiče na zdravlje. Iako ne djeluju kao ubice, sunđeri su jedan od najprljavijih predmeta u kuhinji, jer su pravo leglo bakterija i klica, poput Ešerihije koli i salmonele. Kako biste zaštitili svoje zdravlje, sunđere bi trebalo mijenjati jednom u dve nedjelje.

Pisanje SMS-a u hodu

Zaokupljenost mobilnim telefonom za vrijeme šetnje odličan je način da izazovete manje i veće nesreće, naročito ako pritom prelazite ulicu. Studije pokazuju da se povećanim korištenjem pametnih telefona broj nesreća sa pješacima značajno povećao. Iako se ne savjetuje ni telefoniranje tokom prelaska ulice, to je ipak način na koji se manje odvlači pažnja u saobraćaju od zurenja u ekran.

Sjedenje na šolji u javnom toaletu

Daska na WC šolji često je najčistije mjesto u cijelom WC-u, naročito u poređenju sa kvakom ili umivaonikom, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Arizoni. Ipak, sjedenje na dasci koju djeli mnogo ljudi, sumnjivih higijenskih navika, nije dobra ideja, jer je moguća zaraza raznim bakterijama, a u rijetkim slučajevima i polnim bolestima.

Svakodnevno vaganje

Tjelesna težina svakodnevno se mijenja i do dva kilograma, pa prečesta vaganja mogu donijeti iskrivljenu sliku i nepotrebno opterećivanje težinom. Zbog toga je najbolje da se vagate dva puta na mjesec, i to uvijek u isto doba.

Uzimanje analgetika za svaku sitnicu

Uzimanje tableta protiv bolova, ukoliko pređe u naviku, predstavlja pravu opasnost po zdravlje. Prekomjerne količine lekova uzrokuju oštećenje jetre, dejluju na krvni pritisak i stvaraju zavisnost. Ljekari upozoravaju da glavoblja ne smije da se liječi analgeticima upravo zbog toga što oni utiču na njeno produžavanje.

Odlaganje posjete ljekaru

Preventivni pregledi kod ljekara ili stomatologa najvažnija su stvar koju možete da učinite za svoje zdravlje, naročito ako osjećate određene simptome kojima ne znate uzrok. Što prije saznate za problem, to su veće šanse za izliječenjem, čak i najozbiljnijih bolesti, a studije pokazuju da je više od 50 odsto karcinoma moglo da bude izliječeno da su se otkrili na vrijeme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana