Sateliti snimili cunami na površini Sunca

BBC
Sateliti snimili cunami na površini Sunca

Dva satelita uspjela su da zabilježe „cunami" kako se širi po površini Sunca nakon izbacivanja materije u svemir nazvane „masovno izbacivanje koronalne mase".

Ovi cunamiji sačinjeni iz povišenog magnetnog polja i vrelog, jonizovanog gasa, kreću se po površini Sunca brzinom od 400 kilometara u sekundi.

Naučnici smatraju da analiziranje ovih magnetnih polja može pomoći u boljem razumijevanju načina na koji izbacivanje koronalne mase može uticati na Zemlju.

Zahvaljujući podacima koje je pružio jedan od satelita Hinod, istraživači su možda uspjeli da riješe misteriju staru 70 godina – kako je pojas koji okružuje Sunce topliji od njegove površine.

Oba satelita proučavala su ultraljubičastu svijetlost Sunca, koja nije vidljiva golim okom, pošto nam ona može pružiti uvid u ekstremne fizičke uslove na površini Sunca.

„Ovakvi cunamiji su vrlo nezgodni – dešavaju se sporadično i prilično su rijetki. Moramo da budemo na pravom mjestu u pravo vrijeme a ovo smo čekali prilično dugo", izjavio je Dejvid Long sa Univerzitetskog koledža u Londonu.

Sateliti su zabilježi brzinu cunamija od 400 kilometara u sekundi dok je njegova temperatura iznosila više od milion stepeni Celzijusa.

Ovi cunamiji mogu da okupaju Zemlju česticama koje se brzo kreću i koje mogu da izazovu određene smetnje u satelitskim komunikacijama ali i da prekinu snabdevanje strujom na Zemlji. Ipak, solarni naučnici trude se da predvide njihove eventualne efekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana